Sector   Sectorul petrochimic din Kuweit – evolutii recente

Sectorul petrochimic kuweitian a realizat o extindere semnificativa pe piata din Orientul Mijlociu in anul 2009.


Sectorul petrochimic kuweitian a realizat o extindere semnificativa pe piata din Orientul Mijlociu in anul 2009, cand odata cu darea in folosinta a unor capacitati suplimentare pozitia Kuweitului pe piata a crescut cu 6.8 % de la 58.6 %, ocupand acum locul al treilea în sectorul petrochimic din Orientul Mijlociu.

Kuweit Petrochemical Co. a investit 24 mld. KWD (dinari kuweitieni) (82.5mld. USD) pentru dezvoltarea unor noi capacitati de productie petrochimice în 2009: în amonte (11,2 mld. KWD), în aval (12 mld. KWD) şi pentru proiecte auxiliare (712 mil. KWD).

La sfârşitul anului 2009, Kuweitul si-a extins capacitatile de productie ajungand la: 1,7 mil to/an etilenă, 825.000 to/an polietilenă de joasa densitate (LLDPE), 370.000 to/an benzen, 822.000 tone/an xilen, 1 mil to/an etilen glicol, 765.000 to/an oxid de etilenă şi 145.000 to/an polipropilena. În sectorul de ingrasaminte, Kuweitul are capacităţi de productie uree 1,04 mil to/an şi amoniac 885.000 to/an.

În luna iunie 2009, Equate Petrochemical a inaugurat o unitate noua de productie HDPE / LLDPE a carei producţie va fi exportata în principal in China. Noua capacitate a adus si un avantaj competitiv companiei kuweitiene prin reducerea costurilor de materie primă, ceea ce reprezinta o provocare pentru profitabilitatea produselor petrochimice din Asia şi ar putea conduce la reducerea ratei de utilizare a unitatilor de cracare.

Kuwait Paraxylene Production Company  (KPPC) va atinge capacitatea de productie planificata de 822.000 paraxilen to/an şi 370.000 benzen to/an, la finele anului 2009. La aceste capacitati ce fac parte din compania Equate, se vor adauga 560.000 to/an de produse auxiliare. Kuwait Styrene Company produce deja 450.000 to/an etilbenzen, ca parte a extinderilor de proiecte mentionate. Proiectul Olefins II este un punct important pe agenda de dezvoltare a industriei petrochimice a Kuweitului, Join Venture-ul urmand a dubla capacitatea unitatilor din Shuwaiba, inclusiv prin construirea unei fabrici de 850.000 to/an etilenă, polimeri, stiren şi hidrocarburi aromatice. Proiectele de extindere vor deveni operationale complet la sfarsitul anului 2009.

Cu toate acestea, pozitia Kuweitului pe piata produselor petrochimice a fost afectata de incertitudinea proiectului rafinariei Al-Zour, datorita amanarii si controverselor asupra procesului său de licitare. De asemenea, pozitia Kuweitului este afectata si de declinul investiţiilor publice ca urmare a anulării Joint Venture-ul Kuwait Petroleum Co. cu Dow Chemicals, deşi rating-ul riscului de ţară s-a îmbunătăţit. O decizie ulterioară de a renunţa complet la rafinaria Al-Zour, ca urmare a efectelor crizei financiare globale ar putea duce la o revizuire majora în priorităţile publice de investiţii.

Este puţin probabil ca in pana in anul 2015 capacitatile de productie olefine şi poliolefine din Kuweit să mai fie extinse, odata cu finalizarea principalelor proiecte din acest an (2009).

Cu toate aceste proiecte de dezvoltare, ca masura de adaptare la cerintele pietei, Petrochemical Industries Co a indicat în octombrie 2009 că ia în considerare închiderea sau vânzarea capacitatilor sale de îngrăşăminte si se va axa pe produsele petrochimice mai profitabile.

 

 

 

 

 

 

 

BPCE Kuweit


Tags: Kuweit, petrochimie, productie, ingrasaminte, uree, amoniac.Bookmark and Share