Ştiri   BPCE Ankara - consultare exportatori produse farmaceutice, cosmetice si de dispozitive medicale care activeaza pe piata Turcesca

BPCE Ankara - consultare exportatori produse farmaceutice, cosmetice si de dispozitive medicale care activeaza pe piata Turcesca

La 13 decembrie 2018, la sediul Delegației Uniunii Europene la Ankara (DELUE), a avut loc prima reuniune a Grupului de lucru pentru produse farmaceutice, grup constituit conform Priorităților diplomației economice și a Planului de acțiune corespunzător pentru Turcia. Din partea României a participat reprezentantul Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat din cadrul Ambasadei. Grupul de lucru va fi operațional prin reuniuni periodice și va acționa conform unui program anual, în principal pentru formarea unei poziții unitare care să fie prezentată autorităților turcești competente în domeniul industriei farmaceutice, astfel încât problemele de acces pe piața specifice întâmpinate de exportatorii romani să fie cel puțin ameliorate dacă nu și eliminate. La prima reuniune au participat reprezentanții SMUE din Belgia, Danemarca, Grecia, Germania, Irlanda, Italia, Ungaria, Franța, Regatul Unit și România. Comunicarea in cadrul grupului se dorește a avea loc în două sensuri, respectiv dinspre Statele Membre ale UE în privința spețelor și cazuisticii cu care se confruntă industria, și dinspre DELUE, cu scopul informării, centralizării și menținerii dialogului cu Guvernul turc.

În cadrul reuniunii, în programul de acțiuni pe anul 2019, s-a convenit ca în luna februarie 2019 sa aibă loc consultări asupra priorităților privind sectorul farmaceutic pe piața Turciei, precum și includerea din rațiuni ce țin de similaritatea procedurilor de acces pe piața și a produselor cosmetice și a dispozitivelor medicale.

Fata de cele de mai sus, DELUE a solicitat Statelor Membre să fie consultați exportatorii naționali de produse farmaceutice, cosmetice și dispozitive medicale care operează pe piața turcească, asupra problemelor întâmpinate la accesul pe piață, astfel încât să fim în măsură să asigurăm consistența dialogului în cadrul grupului de lucru. Rugăm pe aceasta cale exportatorii români ale căror produse se încadrează în grupa celor farmaceutice, cosmetice și dispozitive medicale, care au exporturi pe piața Turciei, să ne semnaleze, cel târziu până la data de 31 ianuarie 2019, problemele de acces pe piață întâmpinate sau bariere ne-tarifare (taxe suplimentare fata de taxele vamale, documente suplimentare față de cele uzuale, refuzul acceptării anumitor documente emise de autoritățile române, etc) în scris, pe adresa de email bce.ankara@dce.gov.ro Numele și datele de identificare ale companiei dumneavoastră pot fi reținute de noi (anonimizare).

Data publicării: 18/12/2018
BPCE Ankara

Taguri: Turcia, acces piata, farmaceutice, cosmetice, dispozitive medicale, UE.Bookmark and Share