Ştiri   Buletin economic Spania - decembrie 2016

BULETIN ECONOMIC – SPANIA

Decembrie 2016

 

1.      Evoluții macro-economice.

ü  Cadru macroeconomic – estimări guvernamentale pentru 2017. În decembrie 2016, guvernul Spaniei a actualizat estimarea privind evoluția principalilor indicatori macroeconomici în perioada 2016-2019, astfel:

Indicatori

Ritm creștere anuală (%)

2016

2017

2018

2019

PIB real

3,2

2,5

2,4

2,4

Investiții

4,6

3,4

3,5

3,6

Cererea internă (contribuție la creșterea PIB)

3,1

2,4

2,3

2,2

Exportul de bunuri și servicii

5,8

5,9

5,7

5,7

Importul de bunuri și servicii

6

5,9

5,8

5,8

Rata șomajului (% populație activă)

19,6

17,6

15,6

13,8

Soldul contului curent (% din PIB)

2

1,8

1,7

1,7

ü  Reforma fiscală. În decembrie 2016, guvernul spaniol a aprobat o serie de modificări ale legislației fiscale, în scopul realizării unei colectări suplimentare din taxe și impozite în valoare de 7 miliarde de euro în 2017, pentru a respecta ținta de deficit de 3,1% agreată cu COM pentru acest an. Principalele modificări se referă la:

o   limitarea compensării pierderilor fiscale din anii anteriori la 50% (pentru companii cu cifra de afaceri între 20 și 60 milioane euro), respectiv la 25% (companii cu cifra de  afaceri peste 60 milioane euro), cu aplicabilitate începând cu anul fiscal 2016;

o   limitarea la 50% a deducerilor aplicabile pentru evitarea dublei impuneri, cu aplicabilitate începând cu anul fiscal 2016;

o   ne-deductibilitatea pierderilor aferente transferului participațiilor în entități rezidente și nerezidente, cu aplicabilitate începând cu anul fiscal 2016;

Impactul fiscal estimat al celor 3 modificări: 4,65 miliarde euro.

o   creșterea accizei pentru băuturi alcoolice (cu excepția vinului și berii) - cu 5%, și tutun - cu 2,5%. Impact fiscal estimat: 150 milioane euro.

o   Introducerea unui noi impozit asupra băuturilor carbogazoase îndulcite. Impact fiscal estimat: 200 milioane euro.

o   Introducerea unor noi măsuri de luptă împotriva fraudelor fiscale: punerea în funcțiune a noului sistem de Transmitere Imediată a Informațiilor privind TVA-ul, stabilirea unor condiții mai stricte pentru amânarea plății impozitelor, limitarea plăților în numerar la 1.000 de euro (de la 2.500 de euro, anterior), etc.  Impact fiscal estimat: 2 miliarde euro.

CEOE – cea mai puternică confederație patronală din Spania – se opune modificărilor legislației fiscale și analizează posibilitatea de a ataca la Curtea Constituțională decizia guvernului, invocând neconstituționalitatea aplicării retroactive, de la 1 ianuarie 2016, a măsurilor care afectează modul de calcul al impozitului pe profitul companiilor.

ü  Estimări deficit public 2016. Conform estimărilor COM, la finalul anului 2016 Spania a înregistrat cel mai mare deficit public din UE – 4,6% - depășind pentru prima oară Grecia la acest capitol. Pe următoarele 2 poziții se situează Marea Britanie și Franța, celelalte 2 state membre care nu îndeplinesc prevederile Pactului de Stabilitate, având un deficit de peste 3% din PIB.

ü  Forță de muncă. Numărul șomerilor a scăzut în Spania cu peste 390.000 de persoane în anul 2016, ajungând la 3,7 milioane șomeri – cel mai redus nivel începând cu anul 2007.

2. Informații sectoare economice.

ü  Comerț exterior Spania – 10 luni 2016. În perioada ianuarie-octombrie 2016, exporturile Spaniei au crescut cu 0,9% față de perioada similară din 2015, ajungând la 210 miliarde euro. În schimb, importurile s-au redus cu 1,6%, până la valoarea de 225 miliarde euro. Deficitul comercial la 10 luni a scăzut la 15 miliarde euro în 2016, fiind cu 26% mai mic decât în primele 10 luni din 2015. Principalele sectoare exportatoare spaniole sunt bunurile de capital (20% din total exporturi), autoturismele (18%) și produsele alimentare (16,7%). Cele mai mari importuri s-au înregistrat în sectorul bunurilor de capital (21,7% din total importuri), produselor chimice (15,8%), autoturismelor (13,8%) și bunurilor de consum (13%). Cele mai mari rate de creștere a importurilor au avut loc în următoarele sub-sectoare: echipamente de transport (+27,6%), jucării (+18,4%), motoare (+16,6%), autovehicule (+13%), bunuri electronice de consum (+12%), fructe și legume (+12%). Principalele piețe de origine a importurilor în Spania sunt UE (57,1%, din care zona non-Euro: 11,4%), Asia (19,6%) și America (10,2%).

ü  Finanțare companii exportatoare. Banca Europeană de Investiții a acordat Institutului de Credit Oficial (bancă publică spaniolă, în portofoliul Ministerului Economiei) două credite în valoare de 250 milioane de euro fiecare. Banii urmează a fi folosiți pentru acordarea de împrumuturi IMM-urilor spaniole, la dobânzi favorabile, în vederea finanțării investițiilor pe termen lung și creșterii capacității de export. Conform acordului dintre cele 2 instituții financiare, ICO va suplimenta finanțarea BEI cu o contribuție proprie de alte 500 de milioane, astfel încât valoarea globală a programului ajunge la 1 miliarde de euro.

ü  Sectorul bancar – impactul deciziei CJUE cu privire la clauzele abuzive din contractele de credit imobiliar. În luna decembrie 2016, Curtea Europeană de Justiție a decis că debitorii cu credite imobiliare au dreptul să-și recupereze banii încasați în mod necuvenit de instituțiile financiare din Spania, ca urmare a clauzelor abuzive din contractele de credit. Este vorba despre așa-numita “clausula suelo” din contractele de credit, prin care erau stabilite dobânzi minime, indiferent de evoluția reală a Euribor. În condițiile în care Euribor a scăzut de la 5,39% în 2008 la un minim record de 0,074% în noiembrie, clienții cu credite la care s-au stabilit plafoane minime pentru dobânzi nu au beneficiat de reducerea Euribor.

Astfel, conform deciziei CJUE, persoanele împrumutate la băncile spaniole care au plătit dobânzi prea mari pentru creditele imobiliare contractate au dreptul să își recupereze banii plătiți în plus băncilor ca urmare a clauzei care împiedica scăderea costurilor de împrumut odată cu dobânzile de referință. Potrivit unor estimări ale Băncii Centrale a Spaniei, impactul deciziei asupra sectorului bancar spaniol este de cca. 4 miliarde de euro.

ü  Sectorul imobiliar. În Spania, preţurile locuinţelor se apropie de nivelurile de dinaintea crizei în zonele centrale ale marilor oraşe, chiriile şi volumul creditelor ipotecare sunt în creştere puternică, preţurile activelor hoteliere cresc în mod constant, iar marii investitori în domeniu sunt implicați în numeroase tranzacții de M&A. Prețul locuințelor noi a crescut în medie cu 3,3%, aceasta fiind cea mai mare rată anuală de creștere după anul 2008. În 2016, cele mai mari randamente au avut investițiile în hoteluri și complexuri turistice (9-11%), 1,8 miliarde de euro fiind investiți în acest sector anul trecut, adică cca. 20% din totalul investițiilor în domeniul imobiliar.

ü  Sectorul auto. Înmatriculările de autoturisme noi au crescut cu 10,9% în anul 2016 în Spania, fiind al patrulea an consecutiv de creștere în acest domeniu. Vârsta medie a parcului auto spaniol este de 11,9 ani. Cele mai vândute autoturisme sunt cele fabricate de Renault, Opel și Volkswagen.

ü  Investiții străine în Spania. Evaluarea climatului de afaceri din Spania de către investitorii străini prezenți pe piața spaniolă s-a îmbunătățit în ultimul an și oferă perspective optimiste pentru 2017 și 2018. Conform Barometrului privind mediul de afaceri din Spania (din prisma investitorilor străini în Spania) 95% dintre cele 700 de companiile participante la proiect au confirmat faptul că vor continua investițiile în Spania în următorii 2 ani. 69% dintre acestea estimează creșterea cifrei de afaceri și a numărului angajaților în 2017. 

La capitolul puncte tari au fost remarcate infrastructura, calitatea vieții și redresarea economică. Punctele slabe remarcate de companiile străine din Spania se referă la costurile de finanțare, resursele limitate alocate inovării, lipsa cunoștințelor de limbi străine, birocrația și costul ridicat cu energia electrică.

3. Oportunități de afaceri România-Spania.

ü  În primele 11 luni ale anului 2016 au avut loc 13 misiuni economice spaniole în România, față de numai 3 în anul 2015, având ca scop principal promovarea produselor spaniole pe piața românească. Cele 13  misiuni spaniole din 2016 au fost  organizate de camerele de comerț Almeria, Bilbao, Zaragoza, Terrasa, Murcia, Madrid, Ciudad Real, Alava și Guipuzkoa, Pontevedra, Vigo y Vilagarcía de Arousa, precum și de Asociația Producătorilor de Materiale Electrice din Spania si Asociația  Comercianților de Mobilă din Zaragoza și Aragon. De asemenea, Asturex (compania de promovare externă a Principatului de Asturia), Asociación Ferroviaria Española (Mafex) si Federația Catalană a Industriei Cărnii (FECIC) au organizat în acest an 3 misiuni comerciale inverse cu companii din România.

4. Fuziuni și achiziții. Investiții. Evoluții ale companiilor.

ü  EDP Renewables. Compania spaniolă EDP Renewables a majorat capitalul uneia din sucursalele sale românești – VS Wind Farm SA – cu 37 milioane de euro în luna noiembrie 2016. WS Wind Farm SA operează parcurile eoliene de la Vutcani (24 MW, Vaslui) şi Sarichioi (35 MW, Tulcea).

ü  AUXIM. Acționariatul spaniol al companiei românești Mecanizado Auxim SRL (lider mondial în sectorul prelucrărilor mecanice) a majorat capitalul social al sucursalei românești cu 600.000 euro în luna noiembrie 2016.  

ü  INDITEX. Inditex – multinaționala spaniolă, lider mondial în retail-ul confecțiilor și accesoriilor – a adus în România brandul Uterque, care se adresează clienților cu venituri peste medie (singurul brand oficial din portofoliul Inditex care nu era prezent în România). Primul magazin Uterque a fost deschis în Băneasa Shopping City din București. Inditex deţine pe piaţa românească 120 de magazine fizice şi 8 online, care acoperă toate cele 8 branduri ale grupului: Zara, Zara Home, Uterque, Bershka, Pull & Bear, Stradivarius, Oysho şi Massimo Dutti.

ü  Investiții spaniole în România, ianuarie-noiembrie 2016. Conform datelor ONRC, la 30 noiembrie 2016 erau înregistrate în România 5.688 de companii cu participare de capital spaniol în valoare totală de 1,75 miliarde euro. La această dată, Spania ocupă locul 7 în clasamentul țărilor de proveniență a capitalului străin investit în România, cu o pondere de 4,31% în totalul capitalului străin (echivalent euro). În perioada ianuarie-noiembrie 2016, capitalul subscris de companiile spaniole în România a fost de 104,8 milioane EUR (investiții preponderente în sectorul energiei).  

5. Alte elemente semnificative.

ü  Procedură de infringement. În decembrie 2016, COM a lansat o procedură de infrigement împotriva Spaniei, pe tema încălcării legislaţiei UE privind emisiile vehiculelor în cazul Volkswagen AG. Spania este acuzată că nu a impus VW acelaşi tip de amenzi ca în SUA (unde grupul german a recunoscut că a falsificat rezultatele testelor de emisii poluante) și că nu a folosit sistemul naţional de prevenire și penalizare pentru a împiedica producătorii auto să încalce prevederile legale.

ü  Facilități fiscale discriminatorii. Curtea Europeană de Justiție s-a pronunțat împotriva prevederii legislației spaniole conform căreia sumele plătite de o companie spaniolă pentru achiziționarea a minim 5% din participațiile la o companie străină (peste valoarea de piață a participației) sunt deductibile la calculul impozitului pe profit. CJUE și-a motivat decizia prin faptul că facilitatea fiscală este discriminatorie deoarece nu se aplică și pentru achiziționarea de participații la firmele spaniole, ci doar la cele străine.  

ü  Achiziții auto din Spania. Ministerul Afacerilor Interne din România și-a reînnoit parte din flota sa auto prin achiziția a 649 de autoturisme Volkswagen Polo, produse la fabrica Volkswagen din Pamplona, Spania. Vehiculele au fost livrate în 3 tranșe în perioada septembrie 2015 – octombrie 2016.  

ü  Referendum independență Catalonia. Carles Puigdemont, președintele guvernului regional catalan, insistă asupra organizării unui referendum cu caracter legal şi obligatoriu cu privire la independenţa Cataloniei. Guvernul catalan a mai încercat să organizeze un astfel de referendum în 2014, dar, în cele din urmă, a trebuit să se limiteze la o simplă consultare simbolică, fără valoare juridică, referendumul fiind interzis de Curtea Constituțională. Guvernul central de la Madrid a propus negocieri pe subiecte sociale şi economice, dar fără discuții privind independența regiunii spaniole.

Data publicării: 05/01/2017
BPCE Madrid

Taguri: buletin economic, Spania, decembrie 2016.Bookmark and Share