Ştiri   Formelede implicare a companiilor straine in afaceri in Qatar

-

Formele de implicare a companiilor straine in afaceri in Qatar

 

 Compania este vehiculul normal de a face afaceri, existand si unele exceptii pentru atragerea capitalului strain.

Cu exceptia filialelor companiilor straine in cazul contractelor cu guvernul qatarez si a Birourilor de Reprezentare Comerciala ale companiilor in anumite sectoare, in majoritatea celorlalte cazuri va fi nevoie de un partener qatarez.

 

1. Filiala

Este permisa in cazul cand o companie straina executa un anumit contract incheiat cu guvernul qatarez. Autorizata de Ministerul Economiei si Comertului, pentru cazul in care proiectul este aprobat de guvern, in care caz nu este nevoie de un partener qatarez.

Filiala este inregistrata pentru executia respectivului contract incheiat cu guvernul si nu poate contracta&efectua lucrari pentru sectorul privat.

Filiala va fi supusa platii tuturor taxelor, cu exceptia cazului in care i se acorda o scutire speciala.

 

2. Agentia comerciala

In cazul companiilor straine care nu-si stabililesc prezenta in Qatar, un agent qatarez este numit pentru comercializarea bunurilor si serviciilor sale in Qatar.

Agentiile exclusive pot fi inregistrate si se supun Legii Agentilor Comerciali nr. 8 / 2002.

In cazul unei agentii inregistrate, comisionul se plateste in cazul tuturor vanzarilor de produse pe teritoriul Qatarului chiar daca respectivele nu se datoreaza activitatilor agentului.

Terminarea contractului de agentie va declansa compensatii pentru agentul qatarez, inclusiv la expirarea termenului fixat pentru contractul de agentie.

 Agentiile neinregistrate vor face obiectul Legii Comerciale (nr. 27 / 2006).

 

3. Birourile de Reprezentare Comerciala

Un Birou de Reprezentare Comerciala poate fi inrtegistrat in virtutea Deciziei Ministerului Economiei si Comertului nr. 142 / 2006, care reglementeaza statutul Birourilor de Reprezentare Comerciala.

Acesta poate fi folosit exclusiv pentru a promova o companie straina in Qatar, pentru a o prezenta, prin parketing si promovare, companiilor qatareze, in legatura cu proiectele lor.

Nu poate fi angrenat in tranzactii/vanzari sau contracte in Qatar. Afacerea trebuie derulata de entitatea straina (acolo unde contractul poate fi executat substantial inafara Qatarului), sau de catre o companie sau filiala, autorizata a face afaceri in Qatar.

 

 

Consilier economic Neagu GHEORGHITA - BPCE Doha

 

Data publicării: 30/08/2015
BPCE Doha

Taguri: Stire economica.Bookmark and Share