Ştiri   Irlanda - Buletin economic

Actualitatea economica din Irlanda, in perioada 18 - 22 aprilie 2016

1. Conform unui raport emis recent de o firmă de consultanță financiară, firmele irlandeze debitoare plătesc mai mult pentru împrumuturi comerciale modeste făcute la bănci, decât media zonei euro.

Într-o analiză critică privind escaladarea costurilor într-o serie de sectoare ale economiei, Consiliul Național pentru Competitivitate (NCC) a avertizat asupra revenirii la riscurile din perioada boom-ului economic cu care se poate confrunta întreaga economie datorită disfuncționalităților de pe piața imobiliară.

Totodată, în raportul său anual intitulat: ”Costul de a face Afaceri în Irlanda”, NCC a abordat problema creșterii gradului de îngrijorare din sectorul industrial și nivelurile ridicate ale costurilor pentru serviciile de îngrijire a copiilor, de asigurări, de asistență juridică, transport și energie. Prețurile de consum se situează și ele la un nivel cu 20% mai mare decât media zonei euro, iar costul ridicat al creditelor pentru afaceri plasează, de asemenea, firmele irlandeze în dezavantaj.

În noiembrie 2015, rata dobânzii în Irlanda, la împrumuturi de până la 0,25 milioane Euro a fost cu 80% mai mare decât rata medie a zonei euro pentru firme noi, iar rata dobânzii la împrumuturi de până la 1 milion Euro a fost cu 60% mai scumpă în Irlanda.

Pe fondul îngrijorărilor privind o nouă "criză" a proprietăților, raportul a constatat că disponibilitatea și costurile pot fi din nou o "amenințare semnificativă" pentru o competitivitate durabilă. Creșterea dramatică a chiriilor locuințelor, în special, la nivelurile de dinainte de recesiune, poate fi o cauză majoră de îngrijorare cu potențiale consecințe negative semnificative pentru întreaga economie. Creșterea chiriilor și a prețurilor locuințelor va avea un impact inevitabil și asupra cererilor salariale, a creșterii costului vieții și va dăuna competitivității. De asemenea, creșterea rapidă a chiriilor spațiilor comerciale, în special pentru magazinele de retail, va fi un motiv în plus de îngrijorare. Știind că dezvoltarea spectaculoasă anterioară a sectorului imobiliar a stat la baza multora dintre problemele economice recente ale Irlandei, va trebui avut în vedere, pe viitor, ca acest sector să nu submineze redresarea economică actuală și să nu pună în pericol durabilitatea acesteia.

În opinia NCC, trendul de scăderea a lirei sterline pe piețele valutare internaționale, demarat înaintea referendumului pentru Brexit, a început să creeze deja provocări pentru exportatorii irlandezi, vulnerabili la șocuri externe. Acest lucru întărește importanța prioritizării politicilor și acțiunilor aflate sub controlul Irlandei, pentru sporirea competitivității costurilor. Avertismentul NCC, adresat sectorului public, grupurilor de afaceri și sindicatelor, se adaugă fondului de îngrijorare generală că un vot britanic pentru Brexit ar determina scăderi suplimentare ale valorii lirei sterline.

Consiliul a declarat, de asemenea, că îngrijirea copiilor în Irlanda presupune cheltuieli ce se situează pe locul doi în topul celor mai mari costuri pentru cuplurile din statele OECD și pe locul întâi pentru părinții singuri. Costurile cu forța de muncă au crescut "marginal mai repede" față de zona euro, începând cu 2014, și față de UE per global, de la sfârșitul anului 2015, deși creșterea salariilor nu ar trebui să depășească creșterea productivității.

 

2. Potrivit unui raport publicat recent de fDi Intelligence, divizia Financial Times, volumul investițiilor străine directe (ISD) în Irlanda a crescut, în 2015, cu 4%, în timp ce numărul proiectelor de ISD în Europa a scăzut, în aceeași perioadă, cu aproape 9%.

Cele 178 de proiecte de ISD, valorând 5,5 miliarde USD (4,86 miliarde Euro), au clasat Irlanda pe locul opt în topul investițiilor străine directe din Europa.

În fruntea clasamentului se situează Marea Britanie, care în 2015 a reușit să atragă 974 de proiecte de ISD, evaluate la 53 miliarde USD, în creștere cu 3% față de anul precedent.

Turcia și Belgia au fost țările cu cea mai mare creștere a noilor proiecte de ISD, în timp ce Germania a înregistrat un declin de 54%. Investițiile de capital în Serbia, în schimb, aproape că s-au dublat, atingând 4,4 miliarde USD, propulsând-o, pentru prima dată, în primele 10 destinații pentru ISD din Europa.

Investițiile din Marea Britanie, Germania și Franța au însumat mai mult de jumătate din totalul proiectelor de ISD din Europa, se arată în raportul fDi Intelligence.

În ciuda declinului înregistrat de Europa ca sursă de proiecte de ISD, investițiile de capital din regiune au crescut cu 7%, anul trecut, totalizând 258,5 miliarde USD.

La nivel global, investiții de capital au crescut cu aproape 9%, în 2015, atingând valoarea de 713 miliarde USD, dar numărul de proiecte a scăzut la 11.930, o diminuare cu 7% a acestora. Numărul de locuri de muncă create, aferente ISD, a înregistrat o creștere de 1%,  atingând 1,89 milioane.

India a înlocuit China, ca țara cea mai bine clasată din întreaga lume pentru ISD, în 2015, cu proiecte în valoare de 63 miliarde USD. SUA a fost țara cu cel mai mare numărul de proiecte de ISD aprobate în 2015, fiind înregistrate 1.517.

Asia-Pacific rămâne principala destinație pentru ISD, cu 3.883 proiecte confirmate anul trecut, cu o valoare totală 320,5 miliarde USD.

În America de Nord, volumul ISD a crescut cu aproape 10%, cu investiții de capital intrate de 68,8 miliarde USD. Cu toate acestea, numărul proiectelor a scăzut cu 6%.

ISD în America Latină au scăzut cu 13%. Numărul de proiecte în Africa și Orientul Mijlociu a crescut cu 0,6%.

 

3. Danny McCoy, directorul executiv al Confederației Patronatelor de Afaceri Irlandeze (Irish Business Employers Confederation - IBEC) a declarat că Irlanda s-ar putea să-și revizuiască propria poziție de membru al UE în cazul unui Brexit, fiind în imposibilitatea de a negocia un acord comercial bilateral cu Marea Britanie, fără a-și slăbi legăturilor cu Bruxelles.

În declarația sa, făcută recent la conferința anuală a IBEC, domnul McCoy a menționat necesitatea revizuirii poziției și interesului strategic al Irlandei în cazul unui scenariu atât de important ca Brexit. Conform directorului executiv al IBEC, contrar opiniei generale, Europa are mai mare nevoie de Marea Britanie decât Marea Britanie de Europa. Datorită dinamicii populației, Marea Britanie va fi în curând cea mai mare economie din Europa și va fi prea importantă pentru Uniunea Europeană ca să-și permită să o piardă.  

Opinia șefului IBEC a fost împărtășită de mai mulți vorbitori care au prezentat potențiale consecințe pentru Irlanda în cazul ieșirii Marii Britanii din UE.

Potrivit lui Gideon Rachman, ziarist la Financial Times, Irlandei îi va fi mai greu să mențină rata scăzută a impozitului pe profit (12,5%), fără Marea Britanie în Europa. Acest lucru se datorează faptului că, din diferite motive, Irlanda și Marea Britanie sunt unite, opunându-se măsurilor întreprinse la nivelul UE pentru o mai mare aliniere a impozitului pe profit. Un Brexit ar face ca Irlanda să rămână ”la mila francezilor, germanilor și italienilor."

Data publicării: 22/04/2016
BPCE Dublin

Taguri: Irlanda, stiri, macroeconomie.Bookmark and Share