Ştiri   Irlanda - Buletin economic

Actualitatea economica din Irlanda, in perioada 25 - 29 aprilie 2016

1. Într-un comunicat emis, la 26 aprilie a.c., de Bank of Ireland, una dintre principalele bănci comerciale irlandeze, înaintea reuniunii anuale a acționarilor, se arată că activitatea băncii se desfășoară „în conformitate cu așteptările”, realizându-se îmbunătățiri în volumul creditelor neperformante și creșteri ale împrumuturilor noi. În același timp, însă, s-a înregistrat o creștere a deficitului de pensii și o reducere a volumului împrumuturilor din Marea Britanie, datorită slăbirii Lirei Sterline. Banca a declarat că mediile macroeconomice din Irlanda și Marea Britanie "au rămas favorabile".

În Irlanda, sectorul exporturilor a continuat să se extindă și activitatea internă a crescut datorită îmbunătățirii condițiilor de pe piața forței de muncă și a altor factori care au avut un impact pozitiv asupra cheltuielilor de consum.

În Marea Britanie, unde banca se concentrează pe sectorul intern, economia s-a extins în primul trimestru, în pofida unei incertitudini cauzate de apropiatul referendum privind Brexit.

Cu toate acestea, având în vedere că Lira Sterlină s-a depreciat față de moneda de raportare Euro cu 7%, în primul trimestru, acest lucru a avut un impact asupra activelor și pasivelor raportate în bilanțuri precum și asupra elementelor contului de profit și pierderi.

Pe o bază monetară constantă, Bank of Ireland a declarat că veniturile sale nete din dobânzi au performat în conformitate cu așteptările, în primul trimestru. Totodată, volumul activelor lichide a fost mai mare decât cel anticipat, datorită depozitelor de bază și creșterii volumului contului curent. În consecință, marja dobânzii nete a înregistrat o medie de 2,11%, pe parcursul perioadei respective. Alte venituri și comisioane fără dobânzi au fost, în mare parte, la același nivel cu cele din semestrul II 2015, în ciuda contextului unei piețe mai volatile. Așa cum se anticipase, taxele de reglementare și impozitele s-au ridicat la circa 50 de milioane Euro.

Din decembrie 2015, volumul împrumuturilor neperformante a scăzut cu 900 milioane Euro, atingând la sfârșitul lunii martie a.c., 11,1 miliarde Euro, cu reduceri la toate clasele de active, iar împrumuturile nerambursate s-au redus cu 800 milioane Euro, ajungând la 9,8 miliarde Euro.

Reducerile respective reflectă progresele continui făcute de bancă pentru sprijinirea adecvată și durabilă a clienților aflați în dificultate financiară, pentru un mediu economic pozitiv și o recuperare continuă a valorilor colaterale.

Bilanțul său a fost afectat de impactul deprecierii Lirei Sterline asupra activelor și pasivelor, cu o reducere a volumului creditelor acordate până la 81 miliarde Euro, la sfârșitul lunii martie 2016, și a depozitele clienților până la 79 miliarde Euro, rezultând o rată a împrumuturilor / depozite de 104 %.

Scăderea valorii Lirei Sterline a reprezentat o perturbare a volumului de credite acordate de circa 3 miliarde Euro.

 2. Compania americană VMware, cu o cifra de afaceri la nivelul anului 2014 de 2,8 miliarde Euro, și-a extins recent activitatea pe care o desfășoară în campusul său din Ballincollig, comitatul Cork din Irlanda și a mai creat încă 40 de locuri de muncă, care se adaugă celor 800 deja existente. Compania de software a deschis primul birou în Irlanda, în 2005, continuându-și apoi expansiunea în Cork care a devenit deja cea de-a treia locație ca mărime a VMware la nivel global.

Compania urmărește angajarea de personal în sectoarele de management și suport tehnic în cadrul echipei sale de suport tehnic la nivel mondial, care include administrarea platformei rețelei de virtualizare a VMware, VMware NSX, cât și pentru departamentele sale de vânzări, finanțe și resurse umane. Se caută, în special, personal cu o gamă largă de abilități de calcul, având între unu și cinci ani experiență relevantă în domeniul industriei rețelelor IT.

VMware oferă programe software și servicii de virtualizare și cloud, soluții de virtualizare pentru separarea sistemului de operare și aplicațiilor software de hard-ul de bază.

VMware este o filială a EMC, care deține peste 80% din acțiunile sale. EMC și VMware colaborează pentru a dezvolta o viziune comună pentru cloud computing, infrastructură virtuală, aplicații și acces la utilizator, rezultând peste 75 de puncte de integrare distincte între produsele EMC și VMware pentru fiabilitate și ușurință în utilizare.

În octombrie 2015, EMC a fost achiziționată de Dell Inc., în cadrul celei mai mari fuziuni din domeniul tehnologiei, valorând 67 miliarde USD.

3. Fundația de Știință a Irlandei (SFI) și corporația americană din domeniul farmaceutic Pfizer au anunțat recent cei trei beneficiari ai programului ”SFI - Pfizer Biotherapeutics Innovation Award” pe anul 2016.

Colaborarea dintre SFI și Pfizer oferă specialiștilor din institutele de cercetare din sfera academică irlandeză oportunitatea de a face importante descoperiri în domenii ca: imunologie, oncologie, cardiovascular și cele ale bolilor rare.

Sprijinit de Departamentul pentru Locuri de Muncă, Întreprinderi și Inovare (DJEI), programul SFI - Pfizer Biotherapeutics Innovation Award a acordat finanțare cercetătorilor de la trei instituții academice din Irlanda: Colegiul Regal al Chirurgilor (RCSI), Colegiul Universitar din Cork (UCC) și Colegiul Universitar din Dublin (UCD). Guvernul irlandez urmărește să construiască reputația Irlandei pe plan internațional ca locație pentru excelentă cercetare științifică.

În plus față de finanțare, cercetătorii universitari au oportunitatea unică de a lucra cu grupul Pfizer Global Biotherapeutics Technology (GBT), la Grangecastle în Dublin, precum și la ”motorul de inovare” al Pfizer R&D, de la Centrul pentru Inovație Terapeutică. Echipele de cercetare se vor axa pe aplicarea de tehnologii de ultimă oră pentru terapiile de proteine de ​​următoarea generație.

Corporația Pfizer s-a declarat încântată de continuarea colaborării cu SFI, aceasta permițându-i să se concentreze pe furnizarea de terapii inovatoare, care îmbunătățesc în mod semnificativ viața pacienților, iar investițiile în cercetarea aflată în stagii incipiente sunt esențiale pentru realizarea acestui deziderat. Colaborările dintre industrie și mediul academic rămân esențiale în accelerarea traducerii descoperirilor științifice în terapii inovatoare.

În 2015, cinci propuneri venite din partea a patru instituții academice din Irlanda au benficiat de finanțări similare. Pe parcursul anului trecut, cercetătorii irlandezi au lucrat în colaborare cu colegii de la Pfizer pentru potențiale noi terapii pentru boli ca: hemofilie, fibroza, boala neuronului motor (MND), psoriazisul și boala Crohn.

Destinatarii SFI - Pfizer Biotherapeutics Inovation Award din acest an sunt: Prof. Martin Steinhoff (UCD), Dr. Anne Moore (UCC) și Dr. Leonie Young și Prof. Arnold Hill (RCSI).

Data publicării: 29/04/2016
BPCE Dublin

Taguri: Irlanda, stiri, macroeconomic.Bookmark and Share