Ştiri   Irlanda - Buletin economic

Actualitatea economica din Irlanda, în perioada 9-14 mai 2016

1. Recent, Biroul Central de Statistică (CSO) al Irlandei, a publicat un raport intitulat ”Măsurând Progresele Irlandei”, care a vrut să evidențieze evoluțiile înregistrate la nivelul întregii țări, raportându-se la indicatorii macroeconomici finali de la sfârșitul anului 2014. Raportul respectiv a fost elaborat pentru a oferi o imagine de ansamblu a impactului social, economic, de mediu, al educației și stării de sănătate a populației. El evidențiază ca trăsături caracteristice pentru Irlanda: procentul ridicat pe care-l reprezintă populația tânără în totalul populației, rata scăzută a divorțurilor și nivelul ridicat la datoriei publice. Astfel:

- PIB-ul Irlandei a crescut cu 5,2% în 2014, în timp ce rata creșterii în UE a fost de 1,4%;

- Deficitul bugetului public, de 3,9% din PIB, a fost al noualea cel mai mare din UE, dar a cunoscut o importantă îmbunătățire față de 2010, când a fost de 32,3%.

- Datoria guvernamentală a scăzut în 2014 la -107,5% din PIB, a cincea ca mărime a raportului datorie/PIB din UE, de la -120,2% în 2012. Cu toate acestea, Irlanda a avut al doilea cel mai mare PIB pe cap de locuitor din UE, cu 34% peste media UE din 2014.

- În ceea ce privește inflația, Irlanda a avut a treia cea mai mică creștere din UE, în perioada 2010 - 2014, dar prețurile au rămas ridicate față de standardele UE. Astfel prețurile în Irlanda au reprezentat 22,3 % peste media Uniunii Europene, clasându-se pe locul trei, la egalitate cu Finlanda, în topul celor mai scumpe zone de locuit din cadrul UE, după Danemarca și Suedia. Cu toate acestea, CSO notează că actuala poziție reprezintă o îmbunătățire față de anul 2008, când nivelul prețurilor în Irlanda era cu 30% peste medie și al doilea ca mărime din UE.

- Rata de ocupare a forței de muncă a fost a opta cea mai mică din UE, în timp ce rata șomajului a fost de a opta cea mai mare.

- În ceea ce privește locuințele, numărul de unități construite a depășit puțin 11.000 (sub numărul celor construite în 1970), după ce atinsese cota maximă de aproape 90.000 în 2006.

- Irlanda alocă de la buget cel mai mare procent pentru cheltuielile publice pentru sănătate dintre toate țările UE. Și cheltuielile guvernamentale pentru șomaj, ca procent din cheltuielile totale, sunt, de asemenea, cele mai mari din Europa, în timp ce cheltuielile pentru populația vârstnică sunt cele mai mici. Noile cifre ale Eurostat arată că Irlanda a alocat 9,6% din cheltuielile guvernamentale pentru persoanele în vârstă, care includ și pensiile, un procent aflat la mai puțin de jumătate din media UE de 21,4%. În contrast, vor fi alocate 6,5% din cheltuielile guvernamentale pentru șomaj, în comparație cu o medie de 3% pe toată Europa.

Sănătatea a reprezentat 19,9% din cheltuielile guvernamentale totale în 2014, în comparație cu media UE de 15%. Serviciul de sănătate din Irlanda a primit proporțional mai mult decât sistemul național de sănătate (NHS) din Marea Britanie (17,3%), și aproximativ de patru ori mai mult decât cota alocată sistemelor de sănătate din Grecia și Slovacia.

- Irlanda are a doua cea mai mare rată a fertilității din UE, la o medie de 1,96 copii la o femeie, și doar o treime din totalul nașterilor irlandeze sunt în afara căsătoriei, sub media UE de 40%.

- Rata de divorțuri, de 0,6 la 1.000 de locuitori este cea mai scăzută din Europa.

- În ceea ce privește vârsta populației, Irlanda are cea mai mare proporție de tineri din UE și al doilea cel mai mic procent de persoane în vârstă, în timp ce populația irlandeză este în creștere cu a treia cea mai mare rată din UE. Proporția populației în vârstă de 25-34 ani care a absolvit studii universitate este a patra cea mai mare din UE.

Escaladarea costurilor într-o serie de sectoare ale economiei irlandeze, evidențiată de Raportul CSO, a fost întărită și de Consiliul Național pentru Competitivitate (NCC) care a avertizat luna trecută asupra pericolului revenirii la riscurile din perioada boom-ului economic cu care se poate confrunta întreaga economie datorită disfuncționalităților de pe piața imobiliară. În raportul său anual intitulat: ”Costul de a face Afaceri în Irlanda”, NCC a abordat problema creșterii gradului de îngrijorare din sectorul industrial și nivelurile ridicate ale costurilor pentru serviciile de îngrijire a copiilor, de asigurări, de asistență juridică, transport și energie. Prețurile de consum au continuat să se situeze la un nivel cu peste 20% mai mare decât media zonei euro, iar costul ridicat al creditelor pentru afaceri plasează firmele irlandeze în dezavantaj.

Creșterea dramatică a chiriilor locuințelor, în special, la nivelurile de dinainte de recesiune, poate fi o cauză majoră de îngrijorare cu potențiale consecințe negative semnificative pentru întreaga economie. Creșterea chiriilor și a prețurilor locuințelor va avea un impact inevitabil și asupra cererilor salariale, a creșterii costului vieții și va dăuna competitivității. Știind că dezvoltarea spectaculoasă anterioară a sectorului imobiliar a stat la baza multora dintre problemele economice recente ale Irlandei, NCC consideră că va trebui avut în vedere, pe viitor, ca acest sector să nu submineze redresarea economică actuală și să nu pună în pericol durabilitatea acesteia.

2. Cele mai recente cifre publicate de Biroul Central de Statistică irlandez arată că rata șomajului, în luna aprilie 2016, a scăzut la 8,4%, o scădere semnificativă față de nivelul de 9,7% atins în perioadă similară a anului trecut, circa 25.700 de persoane reluându-și locurile de muncă pierdute anterior. Numărul persoanelor fără loc de muncă a scăzut, de asemenea, cu 3.700 într-o lună.

Pentru prima oară de la data introducerii, de către Departamentul pentru Locuri de Muncă, Întreprinderi și Inovare, a ”Planului de acțiune pentru locuri de muncă” șomajul masculin a scăzut sub 10%, iar rata șomajului în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani continuă să scadă, urmând însă ca următorul guvern să aibă ca principală preocupare crearea condițiilor necesare mediului de afaceri pentru crearea de noi locuri de muncă durabile, care să asigure un nivel de trai decent.

3. Pentru prima oară în ultimii cinci ani, agenţia de evaluare financiară Moody’s a atribuit Irlandei ratingului A- pentru datoria publică, acordând un vot de încredere guvernului minoritar nou instalat şi planului său economic extins, care prevede o continuare a scăderii deficitului bugetar. Agenţia a declarat că situaţia datoriei Irlandei a continuat să se îmbunătățească mai repede decât era de așteptat, cu ponderea datoriei în scădere până la 94% din PIB, până la sfârșitul anului trecut, cu un risc destul de mic de schimbare de curs, având în vedere recordul puternic de gestionare a bugetului din ultimii ani. Într-o evaluare optimistă, Moody’s a declarat că Irlanda este pregătită pentru o continuare a creșterii, ceea ce ar conduce la îmbunătățiri continue ale finanţelor sale publice. Agenţia a evidenţiat riscul unei ieșiri britanice din UE, dar a menţionat că în eventualitatea unui Brexit situaţia va fi "gestionabilă" pentru Irlanda.

Up-grade-ul a fost salutat de ministrul irlandez al finanţelor care a declarat că încrederea acordată de agenţie dovedeşte că Irlanda face progrese în direcţia bună, iar programul guvernului, publicat cu o săptămână în urmă, va întări acest trend ascendent. 

Agenția Națională de Management a Trezoreriei (NTMA) a apreciat şi ea decizia Moody’s şi a arătat că aceasta reprezintă o confirmare a recuperării fiscale și economice a Irlandei. Deşi noul rating este încă cu două trepte sub cel mai mare rating obţinut de Irlanda este încurajator faptul că "perspectiva pozitivă a fost menținută şi există potențial pentru viitoare up-grade-uri."

Moody’s refuzase anterior să urmeze exemplul celorlalte două mari agenţii, Standard & Poor și Fitch, atunci când ele crescuseră la treapta A ratingul acordat datoriei Irlandei, ca urmare a redresării sale economice. Cu toate că statul are datorii mari după perioada de criză, faptul că fiecare dintre "cele trei mari” agenții de rating la nivel mondial au acordat treapta A pentru obligațiunile irlandeze va susține încrederea investitorilor. Acest lucru ar trebui să contribuie la menținerea unor costuri de împrumut mai mici, cu beneficii pentru finanțele publice.

Up-grade-ul Moody’s, cea mai conservatoare dintre agențiile de rating, contribuie, de asemenea, la creşterea gamei potențialilor cumpărători de titluri de stat irlandeze, ştiindu-se faptul că unii investitori de risc redus insistă pentru o treaptă A din partea tuturor celor trei mari agenții, ca o cerință minimă pentru a lua o poziţie în privinţa datoriei suverane.

Decizia agenţiei vine în ciuda incertitudinii privind durabilitatea noului guvern minoritar și a adoptării de către acesta a mai multor promisiuni cu costuri necunoscute în programul său politic. Guvernul s-a angajat, totuşi, să respecte normele fiscale stricte stabilite în legislația internă și cea a UE, o declarație crucială pentru piețele financiare în ceea ce priveşte intenția sa de a menține o disciplină a cheltuielilor.

Guvernul a promis, de asemenea, să ia "toate măsurile necesare" pentru a aborda ratele ipotecare variabile ridicate, avându-se grijă totuşi să nu se întreprindă nimic pentru a submina băncile.

Moody’s fusese văzută pe piețele financiare ca un exemplu negativ atâta timp cât Standard & Poor avea un rating A+ pentru datoria Irlandei, iar Fitch acordase un A. Ca urmare, unii analiști anticipaseră decizia sa ca o manevră de a-şi prinde din urmă rivalii şi a fi pe picior de egalitate cu aceştia. Anticipările privind reacţia Moody’s au scăzut deja costurile împrumuturilor irlandeze pe 10 ani la sesiunea de tranzacţionare din 13 mai a.c.  

Aceste tendințe sunt semnificative având în vedere datoriile mari post-criză ale Irlandei care  impun costuri foarte mari pentru finanțele publice. Statul a cheltuit 6,98 miliarde Euro anul trecut pentru serviciul datoriei. Cu 22,93 miliarde Euro datorii cu maturitate în următorii trei ani, una din priorităţile Guvernului este şi menținerea încrederii investitorilor.

Data publicării: 14/05/2016
BPCE Dublin

Taguri: Irlanda, stiri, macroeconomie.Bookmark and Share