Ştiri   Irlanda - Buletin economic

Actualitatea economica din Irlanda, in perioada 30 mai - 4 iunie 2016

1. Agenția de rating financiar Standard & Poor a avertizat, pe 3 iunie a.c., că bugetul Irlandei este prea dependent de sursele de venituri volatile și s-a înregistrat un eșec în privința restructurării cheltuielilor publice. Într-o evaluare în general optimistă asupra economiei, agenția de rating avertizează că presiunile salariale și cheltuielile suplimentare continui din sectorul de sănătate sunt de natură să prejudicieze capacitatea guvernului de a crește cheltuielile de capital, menținându-se în normele bugetare ale UE.

Agenția menționează, de asemenea, că se așteaptă că formarea unui guvern minoritar "poate devia unele cheltuieli mai importante către proiecte locale, cu o prioritate economică mai redusă", pentru a-și asigura un sprijin din partea parlamentarilor Independenți. Totodată, consideră că a existat un eșec în reformarea sectorului sănătății și a cheltuielilor sociale.

S & P apreciază că economia irlandeză își va continua ritmul puternic de creștere, cu o rată a șomajului care va coborî la nivelul dinaintea crizei și cu o tendință de îmbunătățire a finanțelor publice. Agenția și-a reconfirmat ratingul "A°+/A-1" acordat Irlandei, spunând că previzionează ca noul guvern să continue reducerea împrumuturilor, iar datoria națională să scadă sub 80% din PIB anul viitor, cu un an înainte de previziunile sale anterioare. Rata datoriei publice a scăzut recent sub 100%.

Agenția apreciază că ritmul de creștere economică a Irlandei va rămâne puternic, cu o tendință de scădere spre 3% pe an în următorii ani, pe măsură ce economia se apropie de capacitatea maximă. S & P apreciază, de asemenea, că până la sfârșitul acestui an migrația netă – numărul de emigranți comparativ cu numărul de imigranți care sosesc în Irlanda – să fie aproape în echilibru, iar nivelurile salariale să crească fără a dăuna competitivității.

În ceea ce privește amenințarea Brexit, la fel ca majoritatea previziunilor, S & P crede că o ieșire britanică din UE - pe care nu se așteaptă să se întâmple - ar avea un impact negativ asupra Irlandei, dar de o magnitudine incertă. O slăbire a sectorului serviciilor financiare britanice, în cazul unui Brexit, ar putea afecta, de asemenea, Irlanda, iar incertitudinile ar avea influențe negative asupra comerțului și investițiilor. Posibila relocare a unor companii din Regatul Unit către Irlanda nu va putea compensa impactul negativ asupra acesteia.

2. Compania aeriană irlandeză ”low cost” Ryanair a înregistrat, la sfârșitul lunii martie a.c., un profitul anual de peste 1,24 miliarde Euro, cu 43% mai mare față de cel din perioada similară a anului trecut, ceea ce a determinat o creștere a prețului acțiunilor companiei pe piața locală.

Veniturile anuale ale companiei au crescut cu 16%, de la 5,654 miliarde Euro la 6,536 miliarde Euro, în timp ce tariful mediu perceput de aceasta a scăzut cu 1%, până la 46,67 Euro.

Compania aeriană a transportat peste 106 milioane de pasageri pe an, o creștere de 18%, iar factorul său de încărcare - sau câte locuri sunt ocupate la fiecare zbor - a crescut cu 5% până la 93%.

Costurile asociate fiecărui client au scăzut și ele, cu circa 6%, în ciuda costului combustibilului semnificativ mai mare decât prețul de acoperire împotriva riscurilor stabilit de linia aeriană în 2014.

Pe parcursul anului, Ryanair a declarat că a și-a îmbogățit flota cu 41 de aeronave noi, ceea ce i-a permis să-și extindă serviciile la încă șapte baze: Belfast, Berlin, Corfu, Gothenburg, Ibiza, Milano și Santiago. Alte șapte baze noi urmează a fi deschise, ca parte a programului de iarnă al companiei aeriene la: București, Hamburg, Nürnberg, Praga, Sofia, Timișoara și Vilnius.

Pe parcursul anului, Ryanair a lansat, de asemenea, un nou website și aplicații pentru telefonie mobilă, ca parte a programului "Mereu tot mai bine".

Ryanair a avertizat, totuși, că performanțele sale din primul trimestru al acestui an vor fi afectate în mod negativ de o serie de factori, cum ar fi tarifele mai mici practicate de concurență, grevele controlorilor de trafic aerian și faptul că Paștele nu a căzut în luna aprilie.

Ryanair a declarat, de asemenea, într-un comunicat că previzionează cu "prudență" ca profitul net să crească cu aproximativ 13%, până la 31 martie 2017, oscilând între 1,38 miliarde Euro și 1,43 miliarde Euro. Noile estimări sunt mai mici decât cifra de 1,47 miliarde Euro cât reieșise dintr-un sondaj efectuat anterior de companie pe un eșantion de 10 analiști economici.

Concurența Ryanair, care include IAG (deținătorul companiei Aer Lingus), Lufthansa și Air France-KLM au avertizat recent despre creșterea capacității sectorului și impactul asupra turismului produs de atacurile extremiste din Paris și Bruxelles.

EasyJet, la începutul lunii iunie a.c., declarase că cererea puternică pentru vacanțele de vară a compensat scăderea numărului de călători ca urmare a atacurilor teroriste.

Directorul executiv al Ryanair, Michael O'Leary, a declarat că bilanțul companiei, la sfârșitul lunii martie a.c., rămâne unul dintre cele mai puternice din industria transporturilor aeriene, aceasta deținând un numerar net de 12 milioane Euro, după ce a efectuat cheltuieli de capital de 1,2 miliarde Euro, a plătit datorii de 385 milioane Euro și plăți către acționari de peste 1,1 miliarde Euro. În opinia acestuia, veniturile companiei sunt puternic influențate de numărul rezervărilor din perioada verii și de randamentele sezonului viitor de iarnă, de puterea lirei sterline și de absența oricăror șocuri externe suplimentare, de eventuale greve ale controlorilor de trafic aerian sau anulări semnificative de zboruri.

Compania aeriană a reiterat apelul său, înaintea referendumului din iunie a.c., pentru ca Marea Britanie să rămână în UE, spunând că "militează activ" pentru ca votul ”Rămân” să iasă câștigător. În cazul în care Regatul Unit părăsește UE, acest lucru va afecta creșterea economică și încrederea consumatorilor în Marea Britanie pentru următorii doi-trei ani pe măsură ce încep negocierile de ieșire din UE și re-intrarea pe piața unică în condiții de piață foarte incerte.

Data publicării: 28/05/2016
BPCE Dublin

Taguri: Irlanda, stiri, macroeconomie.Bookmark and Share