Ştiri   Irlanda - Buletin economic

Actualitatea economica din Irlanda, in perioada 6-11 iunie 2016

1. Conform celei mai recente evaluări a Consiliului Fiscal Consultativ Irlandez (IFAC), guvernul trebuie să găsească un plus de 6 miliarde Euro doar pentru a menține, în următorii cinci ani, nivelul actual al serviciilor publice. Estimarea sa reflectă presiunile probabile asupra cheltuielilor generate de inflație, de schimbările de salarii din sectorul public și de o populație îmbătrânită. În evaluarea respectivă, IFAC a apreciat că previziunile economice pe termen mediu ale Guvernului au "subevaluat semnificativ" aceste presiuni și nu a reușit să dea o imagine clară a finanțelor publice după anul 2016.
Înaintea alegerilor din februarie a.c., Ministrul irlandez de Finanțe, Michael Noonan, a afirmat că 12 miliarde Euro, "noi angajamente bugetare" vor fi disponibile pentru următorul guvern în următorii cinci ani. Consiliul sugerează că aproximativ jumătate din estimarea ministrului privind resursele disponibile ar fi necesară doar pentru a menține serviciile publice la nivelul actual, chiar înainte ca reducerile de impozite și creșterile de cheltuieli să poată fi luate în considerare.
În raportul său, IFAC a apreciat ca impresionantă redresarea economiei irlandeze, cu o combinație de creare rapidă de locuri de muncă și rate scăzute ale dobânzilor care au contribuit la atenuarea moștenirii crizei. Acesta a salutat, de asemenea, angajamentul menționat în programul de guvernare de a respecta normele fiscale ale UE.
Cu toate acestea, Consiliul a declarat că documentului îi lipsesc detalii esențiale în ceea ce privește calcularea costurilor măsurilor și modul în care inițiativele politice se încadrează în spațiul fiscal disponibil.
De asemenea, el a menționat că planurile de cheltuieli de capital ale Guvernului, care au implicat o sumă suplimentară de 4 miliarde Euro/an până în 2021, au fost extrem de modeste față de nivelurile istorice și internaționale. IFAC a calculat că după amortizarea investițiilor existente în infrastructură, creșterea anuală a cheltuielilor va fi doar 0,3%.
Raportul mai menționează că menținerea investițiilor de capital public la un nivel atât de scăzut ar putea fi dificil de susținut, luând în considerare cererea crescândă după 8 ani de investiții reduse (perioada 2008-2015), previziunile actuale pentru creșterea economică și viitoarele schimbări demografice. Un alt factor de risc evidențiat de Consiliul fiscal a fost creșterea bruscă actuală a veniturilor fiscale pe profit, care a furnizat un tampon pentru bugetul statului de aproape 800 milioane Euro, pana în prezent, în acest an.
Președintele IFAC, domnul John McHale, a avertizat că o mare parte din aceste venituri nu pot fi explicate, ele provenind de la un număr mic de mari corporații și ar putea dispărea la fel de repede precum au apărut.
Conform raportului, domeniul de aplicare al cheltuielilor bugetare suplimentare, prin intermediul estimărilor suplimentare, a fost în mare parte închis în acest an, restricționând Guvernul de a le mai utiliza pentru depășiri continue în domeniul sănătății.
Dl. Noonan a semnalat deja posibilitatea unei ajustări de aproximativ 900 milioane Euro în bugetul următor. Având în vedere creșterea prognozată a economiei, acest lucru ar fi în concordanță cu o "orientare fiscală de contracție modestă", conformă cu stadiul ciclului economic actual și al datoriei publice mari moștenite.  

2. Recent a luat ființă în Irlanda un nou organism destinat a stimula investițiile în domeniul tehnologiilor ecologice și cleantech - ”Sustainable Nation Ireland” - SNI. Instituția urmărește, de asemenea, să dezvolte și să promoveze Irlanda ca un hub pentru companii și investiții durabile și responsabile, având ca obiectiv plasarea unor fonduri durabile de circa 250 miliarde Euro în companiile irlandeze până în anul 2021. În același timp, noul organism este conceput să ajute atât țara în atingerea obiectivelor propuse în ceea ce privește schimbările climatice, cât și  companiile irlandeze în capturarea unei părți cât mai importante dintr-o piață estimată la circa 85.000 miliarde Euro.
Conform declarațiilor directorului executiv al SNI, piețele de capital de la nivelul întregului glob și investitorii majori de pe plan mondial au reacționat la provocările schimbărilor climatice, ale durabilității mediului și ale rolului finanțelor în sprijinirea soluționării problemelor societății.
Printre obiectivele sale de dezvoltare sunt idei și strategii destinate a face față creșterii numărului populației și consumului crescut de alimente, apă și energie.
Organismul este parte a strategiei Guvernului IFS 2020 și este susținut financiar atât de inițiative publice cât și private.

3. Printre acțiunile întreprinse de mediul de afaceri irlandez de a influența cetățenii de origine irlandeză, stabiliți în Regatul Unit, de a vota împotriva Brexit, se numără și cea a Confederației Patronatului Irlandez de Afaceri (IBEC) care a prezentat un nou poster de campanie, expus în aeroportul din Dublin, prezentând călătorilor care trec prin aeroport avantajele ca Marea Britanie să rămână în UE.
Înaintea referendumului privind menținerea apartenenței la Uniunea Europeană, care va avea loc în data de 23 iunie, IBEC apelează la alegătorii din Marea Britanie, cu legături de familie și de afaceri în Irlanda, să voteze pentru rămânerea acesteia în UE, subliniind legăturile economice dintre cele două țări și riscul pe care îl va reprezenta un Brexit pentru mediul de afaceri irlandez.
Conform declarațiilor directorul executiv al IBEC, Danny McCoy, datorită legăturilor politice, culturale, geografice și comerciale profunde dintre cele două țări, Irlanda are multe de pierdut dacă voturile din țara vecină decid o ieșire a acesteia din UE.
”Nu numai economia Regatului Unit va avea de suferit, ci și Irlanda va fi, de asemenea, foarte grav afectată. Calitatea de membru UE a Marii Britanii este de o importanță strategică cheie pentru Irlanda și pentru mediul de afaceri irlandez. Am fost aliați apropiați în Europa, într-o gamă largă de domenii și suntem mai puternici atunci când lucrăm împreună. O Uniune Europeană fără Marea Britanie ar fi o uniune mai mică." Dl. McCoy a avertizat, de asemenea, că un vot în favoarea Brexit ar lăsa Irlanda, Marea Britanie și Europa în "ape neexplorate și tulburi", arătând riscul pentru valoarea lirei sterline și presiunea care s-ar pune pe firmele care fac afaceri cu Marea Britanie. S-ar putea submina, de asemenea, comerțul liber, aducând incertitudine firmelor irlandeze implicate în afaceri cu Marea Britanie, cu impact asupra mediilor de reglementare. În ciuda speculațiilor că o ieșire a Marii Britanii ar aduce mai multe investiții pentru Irlanda, ca o alternativă pentru firme de a rămâne în cadrul Uniunii Europene, dl. McCoy a declarat că orice beneficii vor fi contrabalansate de obstacolele în calea afacerilor.

4. Acțiunile companiilor irlandeze cu expunere în cazul unui Brexit au fost zguduite în ultimele zile ca urmare a sondajele de opinie care arată o creștere a procentajului alegătorilor din Marea Britanie care susțin campania de ieșire din UE.
Conform grupului de servicii financiare Merrion Capital, lider pe piața irlandeză în furnizarea de servicii de consultanță corporativă, de gestionare de fonduri și de brokeraj, în prima săptămână a lunii iunie, acțiunile irlandeze cu expunere din Marea Britanie au fost tranzacționare foarte bine, dar o dată cu schimbarea semnificativă produsă în preferințele alegătorilor britanici din ultimele zile acestea au început să scadă.
Pe măsură ce data referendumului din 23 iunie se apropie, sondajele de opinie relevă o creștere a sprijinului pentru campania Brexit, care a ajuns să devanseze cu circa 10 % pe cea a rămânerii în UE. Astfel, un sondaj pentru site-ul BT.com, de vineri, 10 iunie a.c., arată că 80 % dintre cititori intenționează să voteze pentru a părăsi uniunea. Cu toate acestea, cele mai recente cote de pariuri de la casa de pariuri irlandeză Paddy Power au arătat probabilitatea unui vot britanic de a rămâne în UE de 75 %.

Acțiunile grupului anglo-irlandez C & C plc, producător, comerciant și distribuitor de băuturi alcoolice și răcoritoare, și ale Irish Continental Group, cel mai important transportator irlandez de mărfuri și pasageri, au scăzut cu 7,3 % de marți - 7 iunie, până vineri - 10 iunie, în timp ce grupul Fyffes, unul dintre cei mai mari importatori și distribuitori de fructe tropicale din Europa, a pierdut 5,5 %, Ryanair - 4,6 %, Bank of Ireland - 9 % din valoarea acțiunilor, iar indicele bursei irlandeze ISEQ a scăzut cu 3,8 %, în aceeași perioadă. 

Data publicării: 11/06/2016
BPCE Dublin

Taguri: Irlanda, stiri, macroeconomie.Bookmark and Share