Ştiri   Irlanda - Buletin economic

Actualitatea economica din Irlanda, in perioada 13-18 iunie 2016

1. Primul Ministru irlandez (Taoiseach) Enda Kenny T.D., a inaugurat, pe 16 iunie a.c., noul centru de date al Google, situat în zona Grangecastle, din vestul Dublin-ului. Construcția în valoare de 150 de milioane Euro este a doua investiție majoră pe care Google o face într-un centru de date din Irlanda. Pentru ridicarea și dotarea ei, care a durat puțin peste un an, au fost create 400 de locuri de muncă. Peste o duzină de companii de specialitate în construcții și inginerie au contribuit la finalizarea centrului de date, dintre care peste 80% au fost firme irlandeze.
Facilitatea de înaltă securitate, în cadrul căreia vor lucra permanent 30 de angajați, va adăposti servere care rulează multe dintre principalele produse ale Google în Europa, inclusiv motorul de căutare Google, Gmail și Google Maps. Noua clădire, situată lângă primul centru de date deschis în 2012, se adaugă flotei de facilități eficiente din punct de vedere energetic de ”cloud computing” pe care compania multinațională americană le deține la nivel mondial.
Conform declarațiilor vice-președintelui Google, Ronan Harris, șeful reprezentanței companiei din Irlanda, multinaționala a investit continuu de la venirea ei pe insulă cu 13 ani în urmă, valoarea investițiilor ridicându-se la peste 750 de milioane Euro în active de capital în Dublin, demonstrând un angajament profund pentru Irlanda. Compania are 3.000 de angajați direct, pe bază de contract, și aproximativ 3.000 de persoane în posturi contractuale, asigurând 6.000 de locuri de muncă, o creștere de 20% în ultimul an, față de 5.000 de angajați, în urmă cu 12 luni.
Deschiderea noului centru de date a prilejuit Primului Ministru reliefarea principalei priorități a Guvernului de a face din Irlanda o destinație mai competitivă pentru noi investiții și crearea de locuri de muncă, precum și dezvoltarea continuă a industriei digitale. Enda Kenny a menționat, de asemenea, că Google în Dublin, reprezintă un motor de creștere pentru companiile din Irlanda, pentru crearea de locuri de muncă și pentru creșterea economică. Inovația a fost întotdeauna în centrul atenției echipelor de analiști, oamenilor de știință și inginerilor irlandezi, experți recunoscuți în dezvoltarea de soluții noi și inovatoare pentru utilizatorii din întreaga lume.

Centrul de date al Google de la Dublin utilizează un sistem avansat de răcire cu aer pentru a menține o funcționare optimă a computerelor sale, profitând de climatul natural rece din Irlanda. Ca rezultat, centrul nu are nevoie de unități costisitoare de aer condiționat, mari consumatoare de energie, utilizate încă în multe centre tradiționale de date. Acest lucru permite Google să reducă în mod semnificativ cerințele sale de energie și ajută la menținerea statutului său global de companie carbon-neutră. Google este catalogată carbon-neutră din anul 2007 și s-a angajat să alimenteze în proporție de 100% operațiunile sale din surse de energie regenerabile. În comparație cu cinci ani în urmă, Google poate obține acum de circa 3,5 ori mai multă putere de calcul utilizând aceeași cantitate de energie.

2. Un nou studiu al Price Waterhouse Coopers (PwC) arată că mulți lideri din sectorul construcțiilor cred că activitatea lor ar avea de suferit dacă Marea Britanie ar părăsi UE.
Studiul a constatat că mulți dintre aceștia au arătat un interes pentru cadrul legislativ de planificare, cerând Băncii Centrale să-și modifice normele de creditare ipotecară pentru a fi mai accesibile ca o modalitate de a compensa potențiala criză în afaceri.
Conform directorului PwC pentru sectorul imobiliar, păstrarea fondurilor disponibile pentru proiecte de construcții este vitală pentru încurajarea și susținerea creșterii economice în acest sector. În opinia acestuia, lipsa unor spații de cazare durabile afectează investițiile străine și descurajează noile talente din țară. Dar, cu toate că există aceste probleme, el crede că industria va continua să fie susținută pe termen lung pe măsură ce noi proiecte continuă să se dezvolte.

3. Pe fondul creșterii exponențiale a numărului de vite din Irlanda, existând un surplus de 80.000 capete, recentele exporturi irlandeze de bovine vii în Turcia vin să anuleze temerile Asociației Fermierilor din Irlanda (AFI) care estima o diminuare a prețurilor începând cu toamna acestui an.
Turcia a importat în ultimul an aproximativ 380.000 bovine, din care circa 1/3 provenind din Franța. Din cauza epidemiei ”bolii limbii albastre” declanșată în Franța, autoritățile turce au fost nevoite să caute și alte surse de aprovizionare, alegând Irlanda, ca piață în care această maladie nu este înregistrată.
Conform AFI, decizia Turciei de a importa bovine vii din Irlanda a venit în întâmpinarea eforturilor depuse de Ministerul irlandez al Agriculturii, care nu întrevedea apariția altor oportunități de export, și ea va avea urmări benefice asupra sectorului creșterii vitelor prin încurajarea concurenței și va determina o dezvoltare pozitivă a industriei cărnii de vită irlandeze.

4. Institutul de Cercetare Economică și Socială (ESRI) din Irlanda a avertizat că previziunile sale de creștere pentru economia irlandeză vor fi retrogradate în mod semnificativ dacă Marea Britanie va părăsi UE.
Institutul a declarat că incertitudinea dinaintea votului de săptămâna viitoare a avut deja influențe negative asupra poziției comerciale a Irlandei, mai mulți indicatori importanți indicând un declin al activităților legate de export.
Economistul ESRI Kieran McQuinn a declarat că în cazul în care voturile pentru Brexit vor ieși câștigătoare, aproape sigur performanțele comerciale ale Irlandei "se vor deteriora în continuare", necesitând o revizuire în scădere a previziunilor de creștere.

În ceea ce privește amploarea acestora, în acest stadiu, este foarte dificil de estimat, dar cu siguranță vor avea ca rezultat o diminuare a acestora.
Comentariile sale nu au făcut decât să întărească afirmațiile ministrului cheltuielilor publice Pascal Donohoe, care subliniase potențialul impactului negativ al unui vot anti-UE asupra previziunilor guvernamentale privind finanțele publice și creșterea economiei.

Companiile din sectoarele de servicii și de producție din Irlanda au raportat o încetinire treptată a afacerilor de export, începând cu sfârșitul primului trimestru din 2016, datorită incertitudinii legate de Brexit și de o asociată depreciere a lirei sterline.
Moneda britanică a crescut Vineri, 17 iunie a.c., datorită speculațiilor făcute de traderi ca urmare a uciderii parlamentarei pro-UE, Jo Cox, privind o modificare a echilibrului de opinie în cadrul referendumului.

Dl McQuinn a spus că este dificil de a izola componenta Brexit de o slăbiciune generală a economiei mondiale, recunoscând în același timp ca esențială perspectiva agravării globale.
"În general, atunci când vezi o astfel de revizuire dramatică negativă a situației comerțului mondial este doar o chestiune de timp înainte ca ea să aibă un impact asupra economiei irlandeze, având în vedere natura deschisă a acesteia."
Este de așteptat ca ESRI să retrogradeze previziunile sale de creștere a exporturilor irlandeze în comentariile sale economice din timpul verii, care vor fi publicate Marți, 21 iunie a.c..

Cu toate acestea, este puțin probabil să facă modificări semnificative privind principalele sale previziuni de creștere ale economiei irlandeze, care estimează în prezent o creștere a PIB cu aproape 5 % în acest an.
In prezentarea sa, domnul McQuinn a declarat că ESRI se așteaptă ca deficitul bugetar să scadă aproape de zero, anul viitor, ceea ce înseamnă că Guvernul ar putea avea nevoie în curând să ruleze un excedent bugetar pentru a evita supraîncălzirea economiei.

De asemenea, el a spus că poate dura cel puțin până în 2019, pentru ca oferta de locuințe să satisfacă nivelul cererii. Institutul opinează că piața irlandeză are nevoie de circa 25.000 de noi case/an, dar numai 17.500 vor fi gata probabil în acest an.
Dl McQuinn a declarat că îmbunătățirea ofertei de locuințe din partea statului ar ajuta la atenuarea unora dintre tensiunile din piață, și ar fi compensată, de asemenea, de o scădere probabil rapidă a șomajului, având în vedere folosirea relativ intensivă a forței de muncă în industria construcțiilor. Acest lucru ar spori riscul, destul de considerabil, al supraîncălzirii economiei.

Data publicării: 20/06/2016
BPCE Dublin

Taguri: Irlanda, stiri, macroeconomic.Bookmark and Share