Ştiri   Irlanda - Buletin economic

Actualitatea economica din Irlanda, în perioada 29 august - 03 septembrie 2016

După trei zile de negocieri interne asupra răspunsului pe care Irlanda trebuie să-l dea Comisiei Europene (CE), urmare deciziei acesteia din 30 august a.c. de returnare a unei taxe de impozitare de 13 miliarde Euro de către compania Apple, Guvernul irlandez a luat hotărârea de a face recurs  în mod oficial la decizia CE.

Astfel, cabinetul irlandez a fost de acord să aprobe un memorandum înaintat de ministrul finanțelor, Michael Noonan, care recomandă un apel împotriva hotărârii care apreciază că aranjamentul fiscal al Apple cu autoritățile irlandeze a fost un ajutor de stat ilegal. Urmare acestui memorandum, executivul irlandez va înainta o Moțiune către Parlament prin care va cere Dáil Eireann (Camera Deputaților) să sprijine decizia acestuia de a contesta hotărârea CE.

În acest sens, Dáil se va reuni de urgență pe data de 7 septembrie a.c. pentru a dezbate moțiunea respectivă. Moțiunea va menționa necesitatea unei asemenea acțiuni pentru apărarea integrității sistemului fiscal irlandez, pentru oferirea unei certitudini fiscale mediului de afaceri și pentru a contesta intruziunea normelor UE privind ajutoarele de stat în competența de impozitare a unui stat membru suveran. Principalele solicitări pe care Guvernul le va face Parlamentului vor fi următoarele:

- să sprijine decizia Guvernului de a face apel la hotărârea CE conform căreia Irlanda a oferit ajutor de stat ilegal pentru Apple;

- să se angajeze la cele mai înalte standarde internaționale pentru asigurarea unei transparențe în impozitarea sectorului corporativ;

- să acționeze pentru ca nici o companie sau persoană să nu primească un tratament fiscal preferențial contrar legislației fiscale și să solicite ”Office of the Revenue Commissioners” (agenția de stat responsabilă cu evaluarea și colectarea taxelor și impozitelor) să continue să respecte acest principiu;

- să reafirme hotărârea Irlandei de a păstra rata taxei de impozitare pe profit la 12,5%;

- să asigure o revizuire a sistemului de impozitare pe profit din Irlanda de către un expert independent, care urmează a fi numit de către Ministrul Finanțelor, cu excepția taxei pe profit de 12,5%.

Pregătirile pe care Guvernul urmează a le face pentru recurs vor începe cu stabilirea de către Procurorul General a grupurilor juridice care vor susține procedura. Executivul are la dispoziție două luni și 10 zile, de la data deciziei din 30 august, pentru a depune recursul la Tribunalul Uniunii Europene.

În opinia autorităților, decizia CE în cazul Apple va implica daune semnificative colaterale pentru Irlanda, care a susținut întotdeauna existența unui sistem fiscal transparent, bazat pe norme legale, rolul ”Revenue Commissioners” fiind doar acela de aplicare a normelor de colectare a taxelor. Rămâne de văzut dacă Comisia Europeană vizează acum și alte companii cu sediul în Irlanda. Decizia va crea, totodată, o anumită incertitudine cu privire la structura fiscală oferită investitorilor străini, chiar dacă Guvernul va argumenta că nu este cazul pentru Irlanda. Acest lucru nu va ajuta Irlanda sau Europa în încercarea de a atrage investiții străine directe. Prejudiciul făcut de CE nu va fi anulat cu ușurință, deși Apple a subliniat angajamentul său față de continuarea activităților în Irlanda.

Apple și-a stabilit sediul central european în Irlanda, la începutul anilor 1980, și timp de mai mulți ani nu a plătit nici un impozit pe vânzări în afara Irlandei, conform vechilor reglementări privind facilitățile acordate vânzărilor la export. Acestea au fost abrogate la data de 5 aprilie 1990 și au fost înlocuite cu taxa pe profit de 10%, crescută apoi la 12,5%. Atunci au început discuțiile dintre Apple și ”Revenue Commissioners” privind modul de impozitare a operațiunilor sale în Irlanda, care s-au finalizat cu o hotărâre fiscală, așa-numita scrisoare fără caracter obligatoriu, eliberată de organul fiscal, care preciza principiile ce urmau a fi folosite pentru impozitarea companiei Apple în Irlanda. Acestea nu reprezentau, în opinia Guvernului, un tratament preferențial, dar CE, luând în considerare cele două reglementări fiscale din 1991 și 2007, susține că Irlanda a acordat acesteia în mod ilegal un ajutor de stat, care trebuie recuperat.

Decizia CE este urmărită cu mare atenție și de autoritățile locale din orașul Cork, unde compania Apple își are sediul în Irlanda, având în vedere că recent aceasta primise o autorizație de extindere a bazei sale de la Hollyhill. Extinderea ar însemna ca Apple să poată angaja încă 1.000 de persoane, care s-ar adăuga celor 5.000 deja existente. În plus, pe perioada construcției noii clădiri, alte 200 de locuri de muncă ar putea fi create.

Data publicării: 03/09/2016
BPCE Dublin

Taguri: Irlanda, stiri, macroeconomie.Bookmark and Share