Ştiri   Irlanda - Buletin economic

Actualitatea economică din Irlanda, în luna aprilie 2017

1. Conform unui raport elaborat de KBC Bank și Chartered Accountants Ireland, indicele sentimentului de încredere în afaceri al companiilor irlandeze s-a îmbunătățit în această primăvară, deși multe dintre acestea continuă să ignore potențialul impact al Brexit asupra activității lor.
Activitatea de afaceri a continuat să crească în primul trimestru al anului 2017, deși într-un ritm ușor mai lent, economia irlandeză respingând temerile legate de o încetinire semnificativă. Realitatea de la începutul anului 2017 nu a fost atât de dificilă precum se anticipase, indicele urcând la 110,6, în creștere față de 104,6, în trimestrul precedent. Aceasta marchează a treia îmbunătățire succesivă a sentimentului de afaceri după o slăbire puternică înregistrată în vara trecută. Preocupări legate de impactul Brexit există, totuși, iar încrederea rămâne la niveluri mai scăzute decât cele înregistrate la sfârșitul anului 2015.
Scăderea ușoară a ritmului de creștere în primul trimestru a fost evidentă în domeniul construcțiilor și al cheltuielilor de consum, unde s-au înregistrat câștiguri extrem de puternice în trimestrul anterior. Numărul companiilor din sectorul produselor alimentare care au raportat condiții mai slabe a înregistrat, de asemenea, un salt puternic.
Indicele se bazează pe răspunsurile a 352 cadre de conducere executive - în principal directori executivi, directori generali și directori financiari - de la cele mai importante companii din Irlanda.
În timp ce preocupările legate de Brexit sunt resimțite pe scară largă, impactul preconizat și gradul de pregătire pentru ieșirea Marii Britanii din UE variază foarte mult, chiar și între companiile din cadrul aceluiași sector. Astfel numai 21% dintre firme au declarat că au un puternic simț al impactului probabil al Brexit asupra afacerii lor, îngrijorător fiind faptul că 27% dintre acestea nu au luat în calcul potențialele efecte. Aproximativ 40% dintre companii au luat deja măsuri, ca răspuns la rezultatele referendumului din iunie 2016, în multe cazuri, acestea luând forma unei reacții la efectul unei lire sterline mai slabe asupra afacerii lor.
Cu toate acestea, în timp ce 31% dintre firme au afirmat că slăbiciunea lirei sterline a avut un impact negativ asupra afacerii lor, 13% au declarat contrariul.
În opinia autorilor raportului, aceste rezultate evidențiază natura complexă a legăturilor economice ale Irlandei cu Marea Britanie și subliniază riscurile majore ale unei politici de genul ”o abordare rezolvă totul” în relația cu Brexit.
Concluzia Chartered Accountants Ireland, urmare sondajului, sugerează că firmele irlandeze au început bine acest an, iar creșterea volumului propriilor afaceri coroborată cu veștile neașteptat de bune privind economia irlandeză au dus la îmbunătățirea gradului de încredere al acestora.

 2. Într-o analiză efectuată de cea mai mare firmă de relații publice din Irlanda, Hume Brophy, privind implicațiile Brexit asupra mediului de afaceri irlandez, se arată că cea mai mare provocare pentru firmele irlandeze va fi menținerea cotei de piață în Marea Britanie. Totodată, în opinia firmei Hume Brophy, perspectiva ca UE și Regatul Unit să ajungă la un acord de comerț liber este ridicată, având în vedere că volumul comerțului bilateral dintre acestea se ridică la 600 miliarde Euro. Acest lucru ar însemna șanse bune pentru Irlanda, și pentru alte țări din cadrul UE, de a-și păstra accesul liber de taxe pe piața Marii Britanii după 2019, ceea ce reprezintă o prioritate pentru guvernul de la Dublin.
Cu toate acestea, odată cu intenția Regatului Unit de a ieși din uniunea vamală europeană și de a-și încheia propriile înțelegeri comerciale, cresc și șansele altor țări din afara UE de a putea tranzacționa mărfuri cu Marea Britanie, în termeni mai favorabili.
Acest lucru ar avea implicații grave pentru Irlanda în ceea ce privește creșterea concurenței pe cea mai mare piață a sa de export și ar putea duce la scoaterea de pe piață a anumitor produse care sunt în prezent protejate de reglementările vamale ale UE.
Hume Brophy este optimistă în ceea ce privește încheierea unui ACL UE-UK, care datorită existenței deja a unui comerț liber și a unei compatibilități depline între UE și Marea Britanie poate fi finalizat într-un timp relativ scurt, chiar și în doi ani, separat de negocierile oficiale de ieșire din UE. Firma de PR a avertizat, totuși, că un ACL este inferior unei uniuni vamale, unde mărfurile odată intrate pot circula fără taxe.
Cu toate acestea, într-un ACL mărfurile care provin din afara UE și intră în Regatul Unit nu vor fi eligibile pentru re-export în UE din cauza regulilor stricte de "țară de origine". Acest lucru va crea, probabil, cele mai mari dureri de cap guvernului britanic, care conștientizează această problemă și care a declarat că dorește să aibă o frontieră deschisă cât de mult posibil, (în special cu Irlanda) și un nou acord vamal cu UE.
Având în vedere că în cadrul negocierilor comerciale internaționale agricultura a reprezentat întotdeauna un capitol sensibil, fiind legat de mijloacele de trai ale oamenilor, de modurile tradiționale de viață și cultură și de siguranța alimentară, se pot include și unele restricții asupra anumitor produse agricole. Având în vedere că în prezent, aproximativ 37% din exporturile de produse agricole irlandeze, în valoare de circa 4,2 miliarde Euro, ajung pe piața britanică, guvernul irlandez va face un puternic lobby pentru a se asigura că agricultura nu este exclusă din nici un aranjament tarifar. Printre produsele agricole irlandeze cele mai vulnerabile, în acest sens, se numără carnea de vită, care se bazează foarte mult pe piața din Marea Britanie, și care va concura cu importurile mai ieftine din Statele Unite, țară vizată în principal de Regatului Unit pentru o înțelegere comercială post-Brexit și cu cele din Australia și Noua Zeelandă. Atuul principal al producătorilor irlandezi va rămâne, în continuare, avantajul proximității, calității și prospețimii, considerente vitale pentru multe produse agricole și standardele europene de siguranță alimentară.

3. După invocarea articolului 50 de către Primul Ministru britanic, Theresa May, compania PricewaterhouseCoopers (PwC), a avertizat companiile irlandeze despre necesitatea de a se pregăti pentru cel mai rău scenariu post-Brexit.
Perspectiva negativă a unuia dintre cele mai importante grupuri de consultanță pentru afaceri din Irlanda a venit ca răspuns la solicitarea făcută de Confederația de Afaceri a Patronatului Irlandez (IBEC) de a se depune un "efort național asertiv" pentru evitarea ”riscului foarte real al unui Brexit diviziv și dăunător", în special pentru cazul în care ieșirea Marii Britanii din UE se va face fără convenirea unui acord comercial sau a unei dispoziții tranzitorii care să atenueze efectele negative asupra economiilor și companiilor.
PwC a declarat că diferențele de opinie privind libera circulație a persoanelor și mărimea oricărui aranjament financiar de ieșire a Marii Britanii vor conduce probabil la un Brexit ”greu” și la un statut de țară terță ca partener comercial, cu taxe aplicabile atât exporturilor, cât și importurilor. Cu toate acestea, grupul consideră că zona de trecere comună dintre Irlanda și Regatul Unit va fi menținută.
În opinia PwC, doi ani nu sunt suficienți pentru ca Marea Britanie să negocieze atât ieșirea din UE, cât și termenii oricărei noi relații comerciale. În acest stadiu, este mai probabilă aplicarea regulilor OMC în viitoarele relații dintre UE și Regatul Unit.
IBEC dorește ca guvernul să-și folosească influența și să-și prioritizeze eforturile pentru a se asigura că acest lucru nu se întâmplă și avertizează că "poziția combativă și fermă a Marii Britanii a sporit în mod semnificativ șansele unei divizări și a unei rupturi dăunătoare".
Confederația Irlandeză din Industria Turismului (ITIC), citând datele publicate la sfârșitul lunii aprilie a.c. de Biroului Central de Statistică irlandez, confirmă că impactul Brexit a început deja să dăuneze turismului irlandez, numărul turiștilor britanici care au vizitat Irlanda în primele trei luni ale acestui an diminuându-se cu 6%, cu un declin accentuat în luna februarie, de 22%.
Dacă această tendință va continua pe tot parcursul anului, se apreciază că numărul locurilor de muncă pe întrega economie se va reduce cu circa 120.000, ținând cont că turiștii britanici reprezintă 2/5 din numărul total al vizitatorilor internaționali în Irlanda.
Pe măsura desfășurării negocierilor Brexit, liderii de afaceri și cei din domeniul academic de la nord de graniță declară că procesul de tăiere a legăturilor cu UE va aduce "cea mai mare provocare politică și economică" cu care Nordul se va confrunta în acest secol, adăugând că Irlanda de Nord este "vulnerabilă" la eventualele schimbări, în special la cele rezultate din noi tarife și reglementări.

IBEC a publicat un ghid pentru membrii săi, sfătuindu-i cum să gestioneze Brexit, în timp ce PwC a disponibilizat online un instrument de evaluare a impactului Brexit pentru clienți, care le permite să evalueze expunerea lor la Brexit în șase domenii cheie.
Companiile irlandeze care au schimburi comerciale cu Regatul Unit trebuie să înceapă deja să-și planifice strategia comercială viitoare luând în calcul un regim OMC după 2019, cu ipoteze rezonabile, estimări, evaluări și măsuri de atenuare a riscurilor.

4. Într-un studiu de piață efectuat de compania irlandeză Merc Partners, specializată pe recrutarea de specialiști pentru cele mai importante funcții de conducere din sistemul public și mediul privat irlandez, se menționează că aproape toți directorii executivi apreciază că un Brexit greu este inevitabil, cu mai puțin de un sfert dintre aceștia considerând că o înțelegere este posibilă în doi ani. Gradul de optimism al celor intervievați a fost ridicat, aceștia menționând că Brexit ar putea fi în cele din urmă bun pentru Irlanda, 86% sugerând că aceasta va deveni un loc mai atractiv pentru afaceri, ca rezultat al ieșirii Marii Britanii din UE.
Studiul, efectuat pe un eșantion de 275 de directori executivi irlandezi, a constatat că sub 50% dintre aceștia consideră că perspectivele pentru economia irlandeză sunt mai bune acum în comparație cu 12 luni în urmă, iar circa 30% apreciind că anul viitor acestea se vor înrăutăți, Brexit și alegerea lui Donald Trump, ca președinte american, provocând cea mai mare îngrijorare.
Constatările au survenit ca rezultat al solicitărilor agenției de promovare a exporturilor irlandeze, Enterprise Ireland, care a cerut companiilor să nu aștepte până când Brexit se va întâmpla oficial, ci să se pregătească pentru acesta acum.
În ciuda incertitudinii, Regatul Unit continuă să fie principalul partener comercial al Irlandei și din acest motiv inovația se află în centrul strategiei Enterprise Ireland, ajutând companiile să asigure și să mențină un avantaj competitiv.
Studiul Merc a constatat că directorii rămân pozitivi în ceea ce privește perspectivele de angajare. Aproape jumătate din organizațiile respondente angajează acum mai multe persoane, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, în timp ce 54% anticipează că vor prelua mai mulți angajați până la sfârșitul anului 2017.
Raportul evidențiază, de asemenea, o îmbunătățire a nivelului de reprezentare a femeilor în rolurile de conducere, aproximativ 52% dintre organizațiile intervievate îndeplinind sau depășind obiectivul de reprezentare a femeilor de 30% la cele mai înalte niveluri.
Majoritatea respondenților consideră că Irlanda depășește performanțele concurenților internaționali în ceea ce privește calitatea vieții, serviciile de educație generală și mediul antreprenorial. Una dintre consecințele vitezei de redresare este existența de cereri imediate și presante de resurse în întreaga economie.
75% dintre directori identifică deficitul de locuințe ca fiind o preocupare, în creștere de la 71% anul trecut, în timp ce disponibilitatea forței de muncă calificată reprezintă o preocupare pentru 70% dintre respondenți. Rata impozitului pe venit, de asemenea, îngrijorează pe circa 69% dintre aceștia.
9 din 10 respondenți consideră că barierele comerciale potențiale pentru exporturile irlandeze reprezintă cel mai mare risc asociat cu Brexit, în timp ce fluctuațiile cursului valutar sunt considerate o problemă de vârf doar de 14% dintre aceștia.
În ceea ce privește performanța relativă a Irlandei față de alte locații privind disponibilitatea și costul locuințelor, 93% au considerat că țara nu a avut rezultate satisfăcătoare. Sistemul de sănătate, costul vieții și mediul fiscal au fost, de asemenea, citate ca fiind domenii în care Irlanda a înregistrat performanțe insuficiente.
În ceea ce privește potențiale decizii ale guvernului irlandez, 80% dintre directorii intervievați consideră că eliminarea taxelor pentru apă este greșită, 60% nu susțin o invitație a președintelui Trump de a vizita oficial Irlanda, iar 65% sunt pentru introducerea celui de-al treilea nivel de taxe pentru a crește finanțarea universităților.

Data publicării: 04/05/2017
BPCE Dublin

Taguri: Irlanda, știri, macroeconomie.



Bookmark and Share