Ştiri   Irlanda - Buletin economic

Actualitatea economică din Irlanda, în luna mai 2017

1. În ultimul studiu economic publicat de Davy Stockbrokers, cel mai important grup irlandez de servicii de consultanță financiară și piețe de capital, se preconizează că Irlanda va avea, în acest an, o creștere economică de 5%, cea mai rapidă creștere din zona euro pentru al patrulea an consecutiv, superioară celei de 3,7%, prognozată anterior, cu mult peste media zonei de 1,7%.
Tendința de încetinire a anumitor indicatori, în special cei referitori la sectorul exporturilor, înregistrată în urma referendumului de anul trecut privind Brexit, și importurile de active de proprietate intelectuală, de circa 20 miliarde euro, din ultimul trimestru din 2016, au avut un efect advers în acest an, ducând la o rată de creștere mai rapidă decât cea anticipată inițial.
Grupul și-a îmbunătățit, totodată, prognoza privind cheltuielile de consum, principalul motor al creșterii interne, anticipând o creștere a acestora cu 3,4% în 2017, de la 3% în 2016, în condițiile suplimentării numărului de locuri de muncă și a măririi salariilor.
De asemenea, gradul de ocupare al forței de muncă este de așteptat să crească cu 2,8%, în 2017, și cu 2,3% în 2018, suficient pentru ca rata șomajului în Irlanda să ajungă anul viitor la 5,3%, nivel care pentru Institutul de Cercetare Economică și Socială (ESRI) echivalează cu o ocupare integrală a forței de muncă.
Predicțiile sale optimiste privind creșterea economică au fost, totuși, umbrite de un puternic avertisment despre impactul probabil al Brexit, care în cazul scenariului cel mai defavorabil, al unui Brexit greu și al impunerii unor taxe vamale din 2019, conform prevederilor OMC, va afecta exporturile irlandeze și va duce la o reducere bruscă a ritmului de creștere al economiei, cele mai afectate sectoare fiind: agricultura, industria manufacturieră locală și IMM-urile.
Departamentul de Finanțe a estimat recent că un Brexit greu ar putea reduce PIB-ul irlandez cu aproape 2%, în decurs de unu până la doi ani, când vor fi impuse tarifele OMC.
Pe piața imobiliară, în opinia Davy Stockbrokers, anunțarea noului sistem ”Help-to-Buy” (asemănător programului ”Prima casă”) pentru cei care cumpără sau construiesc, pentru prima dată, o casă sau un apartament și slăbirea regulilor de creditare ipotecară ale băncii centrale pare să fi dat "un nou impuls" pieței, pe fondul accelerării inflației anuale a prețurilor locuințelor din Dublin de la 2%, în iunie 2016, la 8,3%, în februarie 2017.
Piața imobiliară rămâne extrem de strânsă și lipsită de lichiditate, mai puțin de 19.500 de proprietăți au fost listate pentru vânzare pe site-ul specializat MyHome de la începutul anului 2017, reprezentând sub 1% din cele două milioane de locuințe din proprietatea statului. În total, în 2016 au fost înregistrate 47.800 de tranzacții pe piața imobiliară, reprezentând doar 2,4% din stocul de locuințe.
Creditul mediu ipotecar aprobat pentru cumpărători, pentru prima dată în februarie 2017, a fost de 206.500 de euro, în creștere cu 15,2% față de anul precedent, de la 179.300 de euro. Acest lucru va genera o accelerare a inflației prețurilor locuințelor irlandeze până la 10%, în 2017, față de previziunile anterioare de 8% și de 7,9%, înregistrată în 2016.

2. În ultimul an, costul mediu de închiriere a unei locuințe în Irlanda, conform unui studiu publicat pe site-ul celei mai mari firme de intermedieri imobiliare - ”Daft.ie”, a crescut cu 134 euro/lună, cu prețuri mult mai mari pentru Dublin. Astfel, chiriile au crescut cu 13,4%, înregistrând cel de-al doilea cel mai mare salt, pe fondul scăderii ofertei la cel mai mic nivel din ultimul deceniu.
Studiul arată că media chiriei lunare în Irlanda a fost de 1.131 euro, cu niveluri mai ridicate ale chiriei medii de 1.784 euro, în partea de sud a Dublinului, de 1.690 euro, în centrul orașului, și de 1.553 euro în zona de nord.
Măsură, luată anul trecut de ministrul irlandez pentru locuințe, planificare, administrație comunitară și locală, de a limita nivelul creșterii chiriilor în anumite sectoare la 4% pe an, este apreciată de Daft.ie că ar putea agrava situația locuințelor pentru zeci de mii de persoane în căutare de spații de locuit.
Piața irlandeză a închirierilor de locuințe se află, de peste cinci ani, într-o situație catastrofală, înregistrând cereri tot mai mari și oferte din ce în ce mai mici.
Studiul evidențiază, de asemenea, existența unei divergențe între cei care au contracte de închiriere pe termen lung și sunt fericiți să rămână în casele lor actuale și cei care fie intră pe piața de închiriere pentru prima dată, fie caută să-și schimbe locuința.
În ultimii patru ani, prețul pieții la chirii a crescut cu peste 50%, în timp ce chiriile celor cu contracte de lungă durată au crescut doar cu 27%.
La nivel național, chiriile sunt acum cu 10% mai mari decât nivelurile maxime anterioare din 2008 și cu 52% mai ridicate față de cel mai scăzut preț înregistrat în perioada post criză de la sfârșitul anului 2011.
În Dublin, chiriile sunt cu 15,4% peste vârful maxim din 2008 și cu 66% mai mari față de cel mai scăzut nivel din anul 2011. Chiriile din orașul Cork sunt cu 9,7% mai ridicate față de vârfurile anterioare din 2008, iar în orașul Galway cu 17,8%.
Pe termen lung, studiul prezintă o imagine sumbră a sectorului imobiliar, cu mai puțin de 3.100 de proprietăți disponibile pentru închiriere la nivel național, la 1 mai a.c., din care doar 1.074 locuințe în Dublin, unde cererea este cea mai mare.
Situația actuală a locuințelor în Irlanda este apreciată ca „nesustanabilă” de asociațiile de caritate pentru oamenii străzii, care și-au exprimat îngrijorarea că mărirea chiriilor ar putea duce la creșterea numărului de persoane fără adăpost, iar Asociația Irlandeză a Proprietarilor de Imobile consideră că "intervenția guvernului", inclusiv controlul chiriilor și interzicerea construirii de garsoniere, va duce la creșterea costurilor și deteriorarea pieței.

3. În cel mai recent sondaj al Bancii Irlandei (BOI) - ”Pulsul Economic”, care măsoară sentimentul consumatorilor și al mediului de afaceri irlandez, se arată că mai mult de unu din patru consumatori intenționează să-și majoreze cheltuielile în anul următor, însă unele companii sunt precaute cu privire la perspectivele Brexit și a planurilor fiscale americane.
Astfel, firmele din sectorul serviciilor au fost mai prudente, decât consumatorii, în ceea ce privește viitorul, pe fondul alegerilor din Marea Britanie, al discuțiilor privind Brexit și al reducerilor de impozite, anunțate de președintele american Donald Trump, care ar putea afecta investițiile în Irlanda.
Cu toate acestea, pe parcursul lunii mai a.c., constructorii, comercianții cu amănuntul și companiile industriale au fost mai pozitivi în ceea ce privește viitorul. Sectorul construcțiilor, în special, a fost mai optimist, aproape o treime din companii planificând să angajeze noi muncitori în următoarele trei luni, în comparație cu industria (22%), serviciile (18%) și comerțul (12%).
Constructorii urmăresc, de asemenea, mult mai probabil decât alți agenți economici, să transfere clienților lor costurile sporite ale materiilor prime, aproximativ unul din trei vizând o creștere a prețurilor în următoarele trei luni.
Lira sterlină a fost pe ordinea de zi pentru un număr de companii, în luna mai a.c., fluxul de știri privind Marea Britanie și Europa conducând la o anumită volatilitate. Lira sterlină s-a consolidat la 83,5 pence față de euro, după ce premierul Theresa May a anunțat convocarea alegerilor pentru 8 iunie, însă a pierdut din nou teren după rezultatul alegerilor prezidențiale franceze și a scăzut, în continuare, la 87 pence față de euro, odată cu începerea negocierilor privind Brexit.
Studiul BOI arată, de asemenea, că patru din cinci persoane se așteaptă ca prețurile locuințelor să crească în anul următor, în timp ce 70% prevăd o creștere a chiriilor.

4. Începând cu luna iunie a.c., guvernul irlandez va lansa un nou fond regional de dezvoltare a întreprinderilor prin care se vor disponibiliza până la 60 de milioane de euro pentru finanțarea unor proiecte destinate creării de locuri de muncă în afara orașului Dublin. Fondul va fi alocat prin Enterprise Ireland, agenția de stat însărcinată cu sprijinirea dezvoltării industriei irlandeze și promovarea exporturilor.
Inițiativa face parte din planurile regionale de acțiune privind crearea de locuri de muncă și de dezvoltare rurală ale guvernului irlandez.
Fondul vizează sprijinirea organizațiilor nonprofit sponsorizate de instituțiile de învățământ superior, companii de stat, grupuri de dezvoltare a întreprinderilor și consilii locale, în proiecte care vor contribui la crearea de locuri de muncă în zonele din afara orașului Dublin.
Enterprise Ireland va selecta cererile de finanțare a unor proiecte care se încadrează în patru categorii:
- categoria I: proiecte pentru schimbări majore, în cadrul căreia se vor califica dezvoltările individuale între 2 și 5 milioane de euro;
- categoria II: proiecte regionale semnificative, care pot primi între 250 mii și 2 milioane de euro;
- categoria III: proiecte pentru întreprinderi locale și comunitare, cărora li se vor aloca între 50 mii și 250 mii de euro fiecare;
- categoria IV: proiecte ale clusterelor din industrie, în cadrul cărora dezvoltările individuale care implică cel puțin cinci companii vor primi între 50 mii și 250 mii de euro.
Potrivit Enterprise Ireland, banii vor fi alocați în două tranșe, prima va oferi până la 35 milioane de euro, iar a doua va dispune de 25 milioane euro.
Planul de acțiune urmărește să se asigure că fiecare regiune va obține o parte echitabilă din investițiile economice care vor stimula dezvoltarea afacerilor și crearea de locuri de muncă în fiecare regiune.

Data publicării: 31/05/2017
BPCE Dublin

Taguri: Irlanda, știri, macroeconomie.Bookmark and Share