Ştiri   Olanda sinteza masuri economice COVID

„Un virus nu se oprește la graniță” - declaratia Guvernului olandez in fata Parlamentului

BPCE HAGA/21.03.2020

Evaluare analitica a pachetului de măsuri socio-economice adoptat de NL, Olanda sinteza masuri economice COVID

In scrisoarea adresata Parlamentului NL de catre GUV NL se regaseste declaratia „un virus nu se oprește la graniță” ca expresie a faptului ca NL consideră că solidaritatea, cooperarea internațională și comunicarea deschisa sunt cruciale pentru a depăși această pandemie. Aceasta poziție a fost subliniata, subsecvent, si in contextul criticilor aduse politicii de „herd immunity” care a condus in final, după creșterea alarmanta a fatalităților COVID-19, la demisia ministrului sănătății.

Masurile socio-economice de combatere a efectelor COVID-19 au putut fi abordate de catre GUV NL utilizand parghiile bugetare de „stabilizare automata” la care se poate face recurs fara modificarea unor legi sau adoptarea unui nou buget. Masurile sunt luate astfel in timp util pentru a salva afaceri si sectoare economice grav afectate conjunctural si a menține locurile de munca.

Evaluarea macroeconomica arata ca NL va putea trece cu bine peste COVID-19 având in vedere buffer-ele create pentru evitarea șocurilor externe (este cunoscuta poziția ferma si permanenta a NL cu privire la necesitatea creării acestor rezerve la nivel UE). Estimarea efectuata de CPB (Comisia de Prognoza NL) bazata pe modelul SARS din 2003 releva un efect negativ posibil de 0,8% asupra estimării GDP pentru 2020 - 1,4% si 2021 - 1,6%. In cazul in care criza va dura nu sunt excluse efecte adverse mai intense.

Anexa 1, Bugetul Min Muncii NL 2020 (ante-COVID); Anexa 2, Masuri pt parinti sectoare strategice; Anexa 3, Pachet sprijin in agricultura Olanda; Anexa 4 Formular subventie Agricultura NL; Anexa 5 Majorare alocatii Buget NL Faclitati Agricultura COVID-19, martie 2020;
ANEXA 6 Majorare alocatii Buget NL Faclitati Ministerul Economiei COVID-19, martie 2020


Data publicării: 04/05/2020
BPCE Haga/Mateescu

Taguri: Olanda, COVID.Bookmark and Share