Ştiri   Singapore - Buletin economic, aprilie 2017

Actualitatea economică din Singapore - aprilie 2017

1. Potrivit estimărilor Agenţiei de Dezvoltare Economică a Singapore (EDB), indicele producţiei industriale a marcat în luna februarie a.c. o creştere neaşteptată, de 12,6% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, deşi comparativ cu luna ianuarie a.c. s-a redus cu 3,8%. O previziune a creşterii indicelui producţiei industriale singaporeze fusese anunţată anterior şi de agenţia Reuters, dar aceasta se plasa la doar 10,8%.
Sporirea indicelui producţiei industriale singaporeze s-a datorat, în special, creşterii cu 39,8% în sectorul componentelor şi aparatelor electronice, reduceri fiind înregistrate doar la nivelul producţiei echipamentelor de transport (-9,6%) şi a echipamentelor bio-medicale (-2,6%).


2.Indicele Preţurilor de Consum (IPC) a marcat în luna februarie a.c. o creştere de 0,7% faţă de aceeaşi perioadă din 2016, fiind cel mai ridicat ritm începând cu luna septembrie 2014. Majorarea IPC a fost determinată de creşterea costurilor de transport (+4,2%), creşterea preţurilor în sistemul educaţional (+3,6%) şi respectiv a celor din sistemul de sănătate (+2,6%). „Cifrele lunii februarie 2017 privind preţurile de consum reprezintă de fapt continuarea trendului de disipare a dezinflaţiei manifestată anul anterior”, relatează economistul şef al Mizuho Bank Singapore. De evidenţiat este faptul că, Banca Centrală a Singapore exclude din calculul IPC preţurile la autoturisme şi cele de cazare la hotel, întrucât acestea sunt influenţate de politicile guvernamentale.


3. Potrivit statisticii singaporeze, schimburile comerciale totale cu bunuri ale Republicii Singapore s-au cifrat, în luna februarie 2017, la 50,8 miliarde USD (în creştere cu 14,6% faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent şi cu 15,5% faţă de ianuarie 2017), din care exportul a fost de 27,7 miliarde USD (+21,1% faţă de ianuarie 2016 şi respectiv cu +11,1% faţă de ianuarie 2017), iar importul de 23,1 miliarde USD (+6,8% faţă de februarie 2016 şi respectiv +20% faţă de ianuarie 2017). În aceste condiţii, balanţa comercială cu bunuri a Singapore a marcat în luna februarie 2017 un excedent de 4,6 miliarde USD, aproape dublu faţă de cel înregistrat în ianuarie 2017. Volumul extrem de ridicat al schimburilor comerciale lunare şi în special al exportului pentru un stat de dimensiunea Republicii Singapore se datorează comerţului de intermediere practicat de companiile din această ţară, ponderea re-exportului atingând în luna februarie a.c. 47,8%. Comparativ, doar 7 dintre cele 28 state membre ale UE au un export lunar mai mare decât cel singaporez.

Principalele bunuri exportate de Singapore în februarie 2017 au fost maşinile electrice şi părţi ale acestora (cu o pondere de 25,8% în totalul exportului), produsele petroliere (cu o pondere de 13,1%), containere pentru depozitare ţiţei (5,6%), calculatoare şi părţi ale acestora (2%).  Principalele pieţe de desfacere le-au reprezentat China, UE 28, Taiwan, Malaezia şi Hong Kong.

În ceea ce priveşte importul de bunuri al Republicii Singapore, acesta a fost dominat în luna februarie 2017 de produsele petroliere şi maşinile electrice şi părţi ale acestora (a căror pondere cumulată s-a cifrat la 45,8%), principalele ţări de origine fiind Malaezia, China, SUA, Taiwan şi Japonia.

4. Potrivit Autorităţii Maritime şi Portuare singaporeze (MPA), ţinta stabilită pentru anul 2020 de către Organizaţia Maritimă Internaţională (OMI) de reducere globală a emisiilor de dioxid de sulf provenite de la nave, de la nivelul actual de 3,5% la 0,5%, nu va avea un impact prea puternic asupra industriei maritime locale doarece schema energiei verzi adoptată de Guvernul singaporez pentru perioada 2011-2019 prevede inclusiv diminuarea nivelului de poluare rezultată din utilizarea combustibililor fosili de către nave.  “Emisiile de dioxid de sulf nu reprezintă o problemă pentru Singapore întrucât majoritatea navelor care operează sub pavilion naţional folosesc gaz petrolier lichefiat, al cărui conţinut de sulf este de sub 0,5%”, a declarat purtătorul de cuvânt al MPA. Cu toate acestea, pe fondul unei producţii mondiale insuficiente de combustibili verzi care să acopere consumul, se pune problema costurilor convertirii navelor care în prezent nu utilizează gaz petrolier lichefiat, precum şi a posibilelor penalităţi impuse de OMI dacă ţinta nu va fi atinsă.

5. “Singapore va continua procesul de ratificare a Parteneriatului Trans-Pacific (TPP), dar va analiza balanţa beneficiilor cu ceilalţi membrii TPP”, a declarat Prim-ministrul singaporez, Lee Hsien Loong, după vizita sa oficială în Republica Vietnam. Dl Loong a menţionat că Vietnam a amânat ratificarea TPP, iar ceilalţi parteneri ai acordului urmăresc modul în care lucrurile evoluează după retragerea SUA din TPP. “Opţiunile ar fi ca cei unsprezece membri rămaşi să negocieze acorduri bilaterale sau, TPP11 să continue cu procesul de ratificare în speranţa că SUA îşi vor schimba decizia şi se vor alătura acordului, existând şi varianta ca TPP11 să meargă mai departe fără SUA”, a declarat recent ministrul singaporez al comerţului şi industriei.


6. Agenţia de Credit a Exportului din Canada (Export Development Canada - EDC) şi-a deschis prima sucursală la nivel mondial în Singapore în scopul impulsionării relaţiilor comerciale cu regiunea Asiei, ca urmare a retragerii SUA din Parteneriatul Trans-Pacific (TPP). “Noua sucursală de pe piaţa singaporeză va permite agenţiei EDC facilitarea finanţării structurate şi a celei corporatiste în monedele locale, mai degrabă decât în dolari canadieni, evitând în acelaşi timp întârzierile cauzate de diferenţele de fus orar”, a declarat Bill Brown, vice-preşedintele EDC pentru regiunea Asia. “Deşi cel mai mare partener comercial al Canadei sunt SUA, economiile asiatice sunt cele care au înregistrat cele mai semnificative creşteri, iar deschiderea sucursalei EDC în Singapore reprezintă opţiunea cea mai viabilă chiar dacă TPP va exista sau nu”, a adăugat Brown. Sunt estimate a fi finanţate prin sucursala EDC din Singapore tranzacţii comerciale între Canada şi ţările asiatice în valoare de 3,5-4 miliarde dolari canadieni (3,7-4,2 miliarde USD). Brown a declarat, de asemenea, că EDC analizează deschiderea a încă patru noi sucursale în alte regiuni ale lumii.

Data publicării: 04/04/2017
BPCE Singapore

Taguri: Singapore, stiri, macroeconomie.Bookmark and Share