Ştiri   Singapore - Buletin economic, iulie 2017

Actualitatea economica din Singapore, iulie 2017

1.     Potrivit estimărilor Ministerului singaporez al Comerţului şi Industriei (MTI), creșterea PIB în trimestru II 2017 a fost de 2,5%, comparativ cu trimestrul similar din anul anterior, când s-a înregistrat un ritm de 1,9%. Ritmul de creştere anunțat al PIB a fost în uşoară scădere faţă de trim. I 2017, când s-a înregistrat 2,7%, față de trimestrul IV al anului trecut.

Tendinţa ascendentă a PIB în trim. II 2017 a fost determinată de evoluţia favorabilă a producţiei manufacturiere, care a marcat o sporire de 8% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior, fiind similară celei înregistrate în trim. I 2017. Sectorul serviciilor a marcat în trim. II 2017 o creştere de 1,7% faţă de trim. II 2016 (când s-a cifrat la 1,1%), dar şi faţă de trim. I 2017 (1,6%).

Contribuţia sectorului de construcţii la formarea PIB în trimestrul II 2017 a fost negativă, de -5,6%, faţă de cea înregistrată în perioada similară din 2016 (2,7%), ritmul negativ adâncindu-se şi faţă de trim. I 2017 (-1,4%).

În condiţiile în care sectorul manufacturier a fost cel care a propulsat în ultimele luni creşterea economică, analiştii economici încep să devină sceptici în privinţa continuării acestei tendinţe, previzionând pentru semestrul II 2017 o încetinire a ritmului producţiei de echipamente electronice şi semiconductori, la circa 5-6%. Sectorul serviciilor, care contribuie cu aproximativ două treimi la formarea PIB, este de asemenea prognozat a-şi reduce din forţă ca urmare a nivelului scăzut al consumului intern. Coroborarea factorilor interni cu cei externi este apreciată a determina o diminuare a creşterii economice în acest an, la doar 2% faţă de prognoza iniţială de 3%.

2.     Conform recentelor estimări ale Ministerului singaporez al Muncii (MOM), rata şomajului în trim. II 2017 s-a cifrat la 2,2%, plasându-se pentru al treilea trimestru consecutiv la acest nivel, dar fiind superioară celei din trim. I 2016 (2,1%). În rândul populaţiei rezidente, rata şomajului a fost, în trimestrul II 2017, de 3,1%, reducându-se de la 3,2% cât se înregistrase în trim. I 2017 şi respectiv în trim. IV 2016. Tendinţa constant ridicată a şomajului din prima parte a acestui an, comparativ cu aceeaşi perioadă din anul anterior, este pusă pe seama restrângerii activităţilor în sectorul public şi privat al construcţiilor şi a restricţiilor în acordarea de permise de muncă pentru cetăţenii străini.

3.     Conform statisticii singaporeze, schimburile comerciale totale cu bunuri ale Republicii Singapore s-au cifrat în semestrul I 2017, la 345 miliarde USD (în creştere cu 12,8% faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent), din care exportul a fost de 184,4 miliarde USD (+12,4% faţă de sem. I 2016), iar importul de 160,6 miliarde USD (+13,3% faţă de sem. I 2016). În aceste condiţii, balanţa comercială cu bunuri a Republicii Singapore a marcat în prima jumătate a anului 2017 un excedent de 23,8 miliarde USD, fiind cu 1,5 miliarde USD mai mare decât cel înregistrat în semestrul I 2016.

Principalele bunuri exportate de Republica Singapore în sem. I 2017 au fost maşinile electrice şi părţi ale acestora (cu o pondere de 28% în totalul exportului), produsele petroliere (12,7%), calculatoare şi părţi ale acestora (5,3%), produse chimice organice (4,3%) şi echipamente de telecomunicaţii, reproducere a sunetului şi de înregistrare (3,5%). Principalele pieţe de desfacere le-au reprezentat, în semestrul I 2017, China, Hong Kong, Malaezia, Indonezia şi SUA, ponderea lor cumulată în totalul exportului cifrându-se la 50,2%.

În ceea ce priveşte importul de bunuri al Republicii Singapore, acesta a fost dominat de aceleaşi grupe de produse ca şi în cazul exportului şi anume: maşini electrice şi părţi ale acestora (23,2% din total import), produse petroliere (21,3%), calculatoare şi părţi ale acestora (4,6%), echipamente de telecomunicaţii, reproducere a sunetului şi de înregistrare (3,7%) şi aparate de măsură şi control (2,7%), principalele ţări de origine fiind China (a cărei pondere în totalul importului s-a cifrat la 13,7%), Malaezia (11,8%), SUA (11%), Taiwan (7,9%) şi Japonia (6,4%).

Statutul Republicii Singapore de hub comercial în regiunea Asiei de Sud Est este evidenţiat atât de ponderea re-exportului în total export, cifrată în primul semestru 2017 la 57%, cât şi de structura similară a fluxurilor comerciale.

 

4.     Gradul de dezvoltare economică a celor zece ţări membre ale Asociaţiei Naţiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN), exprimat prin indicatorul PIB/locuitor, este total diferit. Celebrarea în luna august 2017 a 50 de ani de la înfiinţarea ASEAN constituie prilejul unei analize efectuate la nivelul acestei grupări regionale economice în ceea ce priveşte dispersia PIB pe cap de locuitor ca indicator al competitivităţii economice şi bunăstării populaţiei.

Astfel, Republica Singapore este de departe leaderul ţărilor ASEAN, cu un PIB/locuitor de 52.744 USD, adică de peste două ori mai mare decât cel cumulat la nivelul celorlalte 8 ţări din grup, excluzând Brunei. Poziţia secundă este ocupată de Brunei, cu un PIB/locuitor de 30.942 USD, iar Malaezia se clasează pe locul al treilea, cu 9.657 USD. Indicatorul PIB/locuitor la nivelul celorlalte ţări membre ASEAN este: Thailanda – 5.737 USD; Filipine – 2.850 USD; Vietnam – 2.109 USD; Laos – 1.831 USD; Indonezia – 1.246 USD; Myanmar – 1.246 USD şi Cambodgia – 1.198 USD. Surprinzătoare în această ierarhie este Laos, care a reuşit să depăşească Indonezia, chiar dacă este o ţară de dimensiuni mici, însă prin strategia de conectivitate de tip “land-linked” între China, Thailanda şi Vietnam şi-a dezvoltat sectorul energetic şi transporturile fluviale, alături de tradiţionalul sector agricol, înregistrând în anul 2016 un ritm de creştere economică de aproape 7%.

5.     Singapore prezintă una dintre cele mai bune abordări globale în ceea ce priveşte agenda securităţii cibernetice, plasându-se înaintea SUA și a altor țări dezvoltate, indică Uniunea Internaţională în domeniul Telecomunicaţiilor (International Telecommunications Union – ITU), care a efectuat un sondaj în rândul a 193 de ţări din lume. Conform Indicatorul Global Cybersecurity Index 2017 (GCI-2017), pe primele zece locuri în lume se clasează Singapore, SUA, Malaezia, Oman, Estonia, Mauritius, Australia, Georgia, Franţa şi Canada. România ocupă locul 42 în Europa, cu un scor de 0,585. ITU a apreciat Singapore ca plasându-se atât pe prima poziţie în lume, cât şi în regiunea Asia-Pacific, cu un scor de 0,92, datorită istoriei sale îndelungate de iniţiative în domeniul securităţii cibernetice, prima sa agendă de securitate fiind lansată în anul 2005. 

6.     Vicepremierul singaporez Teo Chee Hean a reiterat, cu prilejul Forumului Global “Future China”, sprijinul acordat de Singapore pentru iniţiativa chineză Belt&Road şi pentru modernizarea acordului de comerţ liber între cele două ţări. “Singapore și China îşi vor construi o relație bilaterală puternică, adaptată la necesitățile în schimbare ale ambelor țări”, a mai declarat oficialul singaporez.

Cele trei domenii prioritare ale celor două state vizând iniţiativa Belt&Road sunt conectivitatea digitală, cooperarea financiară şi utilizarea expertizelor şi experienţelor în beneficiul comun.

Pentru a facilita conectivitatea, Singapore va continua să susțină dreptul de tranzit al navelor și aeronavelor din toate țările prin Strâmtoarea Malacca și Singapore, acesta fiind un principiu cheie şi un interes major al părţii singaporeze de a-şi menţine poziţia de hub comercial.

Data publicării: 08/08/2017
BPCE Singapore

Taguri: Singapore, stiri, macroeconomie.Bookmark and Share