Ştiri   Singapore - Buletin economic, martie 2017

Actualitatea economică din Singapore - martie 2017

1.     Recentul raport al Autorității Monetare din Singapore indică pentru anul 2017 o creștere economică de 2,3%, față de estimarea anterioară de 1,5%, iar pentru trimestrul I 2017, este așteptat un ritm de 2,6%. În același timp, inflația se va situa la nivelul anului anterior, adică 1%, și respectiv rata șomajului se va menține la 2,4%. Prognoza Guvernului singaporez privind creșterea economic în acest an se situează în intervalul de 1-3%. În anul 2016, economia singaporeză a înregistrat o creștere a PIB de 2%, peste cifra prognozată, de 1,4%.


2.     Potrivit ultimului sondaj realizat de Singapore Commercial Credit Bureau în randul oamenilor de afaceri, sentimentul de încredere în evoluția favorabilă a afacerilor pentru următoarele trei luni a revenit, în special în rândul firmelor din industria manufacturieră și a celor din comerțul en-gros.  Astfel, Indicele de Optimism în Afaceri (Business Optimism Index – BOI) va crește ușor de la -1,22% în trimestrul I 2017, la +2,66% în trim. II 2017. Indicele BOI înglobează șase indicatori și anume volumul vânzarilor, profitul, ocuparea forței de muncă, comenzile noi, stocurile și prețul de vânzare.


3.     Denka – companie japoneză de produse chimice, care și-a început colaborarea cu Singapore în anul 1980 în proiectul Singapore Petrochemical Complex, a anunțat că își deschide primul centru de cercetare-dezvoltare, din afara Japoniei, în Singapore. Investiția în “Denka Life Innovation Research Centre” s-a ridicat la 2,8 milioane SGD (2 milioane USD), activitatea de R&D concentrându-se asupra fabricării de vaccinuri, reactivi pentru diagnosticare, medicamente împotriva cancerului, teste genetice și investigații medicale. Prin înființarea acestui centru, la care vor lucra și zece cercetători de la Agenția singaporeză pentru Știință, Tehnologie și Cercetare (AStar) și de la Centrul Biopolis din Singapore (specializat în cercetare biomedicală), Denka se așteaptă să își consolideze poziția în regiunea Asiei de Sud-Est, dat fiind faptul că are déjà operaționale în Singapore două sedii principalele, patru fabrici și un centru de servicii tehnice.


4.     Ministrul singaporez al transporturilor, Khaw Boon Wan, a stability pentru acest an un nou obiectiv vizând fiabilitatea sistemului de transport feroviar (system numit Mass Rapid Transit – MRT, care înglobează și rețeaua de transport public cu metroul) și anume ca trenurile să parcurgă, în medie, 300.000 km înainte de a se produce o defecțiune/întrerupere majoră. Acest indicator de km parcurși fară defecțiuni este utilizat și de alte țări, de exemplu Taipei a atins, în 2015, media de 800.000 km fără ca vreo defecțiune să intervină în rețea. Pentru Singapore, acest nou obiectiv reprezintă o creștere cu 72% a performanțelor înregistrate în 2016, când au fost parcurse, în medie, 174.000 km, confruntându-se doar cu întârzieri ale trenurilor mai mari de 5 minute.


5.     Aproximativ 13.000 locuri de muncă vor fi create în sectoarele de transport aerian și maritime până în anul 2025, a anuntat ministerul singaporez al transporturilor. Cele două sectoare contribuie în prezent cu 10% la PIB și justifică aproape 250.000 de locuri de muncă. În următorii 10 ani, terminalul 5 al Aeroportului Internațional Changi din Singapore și un nou port în Tuas vor deveni operaționale, Singapore devenind astfel hub-ul maritim și aerian al regiunii Asiei de Sud-Est.


6.     Guvernul singaporez va aloca, în acest an, o subvenție de 45 milioane SGD (32 milioane USD), Agenției pentru știință și tehnologie în industria de apărare (Defence Science and Technology Agency – DSTA) și respective Organizației Naționale de Cercetare în domeniul apărării (DSO National Laboratories) în vederea înființării a două noi laboratoare de robotică. Totodată, Singapore va găzdui, pentru prima dată, la începutul anului 2018, un summit privind tehnologiile din industria de apărare, care va avea ediții bianuale, organizat de DSTA și alte agenții guvernamentale (AStar – agenția pentru știință și tehnică, GovTech – agenția pentru tehnologie, Cyber Security Agency of Singapore, National Research Foundation și Singapore Economic Development Board).

 

 

 

 

 

Data publicării: 16/03/2017
BPCE Singapore

Taguri: Singapore, știri, macroeconomie.Bookmark and Share