Ştiri   Unele restrictii impuse investitorilor straini in Qatar

-

In pofida unei populatii de numai cca. 2,3 milioane locuitori si a unei suprafete reduse, Qatarul ocupa locul 3 in clasamentul gazelor naturale, fapt care asociat cu recenta liberalizare legislativa, diversificarea economica si o economie infloritoare, genereaza multe oportunitati de investitii, care au fost potentate de alegerea Qatarului drept gazda a Campionatului mondial de fotbal din 2022.

Investitorii straini sunt bineveniti, fiindu-le oferite diferite stimulente, inclusiv scutiri de taxe vamale si impozite, posibilitatea de a-si transfera investitiile si repatria profiturile, respectiv instraina, la lichidare, capitalul investit. 

O noua Lege a Companiilor Comerciale a intrat in vigoare in august 2015, care a instituit o serie de schimbari, printre care si anularea obligativitatii anterioare ca o societate cu raspundere limitata (w.l.l.) sa dispuna, la infiintare, de un capital pe actiuni de minim 200.000 riali qatarezi (54.950 USD). 

Pentru a demara si face afaceri in Qatar, cunoasterea pietei locale este foarte importanta.

Regimul investitiilor straine in Qatar este reglementat de Legea Investitiilor Straine de Capital in Activitatile Economice (nr. 13 / 2.000), amendata.

Investitorii straini pot investi in toate sectoarele economiei nationale (cu unele exceptii), in asociere cu un partener qatarez care trebuie sa detina, de regula, 51% din actiuni.

Desi se aplica exceptii in aceasta privinta, investitorii straini nu pot investi in agentii comerciale, sau, in sens larg, in sectorul imobiliar, neavand permisiunea de a detine teren, cu exceptia locatiilor Pearl-Qatar, West Bay Lagoon si Al Khor Resort.

Pentru investitii straine in sectorul bancar sau al asigurarilor este necesara aprobare din partea Consiliului de Ministri al Qatarului.

Ministerul Economiei si Comertului poate permite investitorilor straini sa detina peste 49% si pana la 100% dintr-o companie, in sectoare denumite “Sectoare prioritare”: consultanta in afaceri, servicii tehnice, tehnologia informatiilor, cultura, sport si servicii de relaxare, servicii de dsitributie, agricultura, manufacturier, sanatate, turism, dezvoltare si exploatare resurse naturale, energie si minerit.

Capitalul strain este garantat impotriva exproprierii (desi Statul Qatar poate achizitiona activele in beneficiul public pe baza nediscriminatorie, cu acordarea de compensatii integrale valoric).

Capitalul strain (intelegand detinerea de actiuni de entitati sau persoane din afara CCG-ului) in cadrul companiilor publice pe actiuni, listate la Qatar Exchange, este limitat la maxim 49%, cu exceptia situatiei cand articolele de asociere in cadrul unei astfel de companii nu prevad un procentaj mai mare.

O companie straina care are un contract cu Guvernul Qatarului sau cu o entitate cvasi-guvernamentala qatareza isi poate inregistra o filiala (nici intr-un caz cu incorporarea unei companii qatareze) daca a intrat intr-un contract referitor la un “proiect guvernamental calificat”.

Constituirea si organizarea companiilor este guvernata de Legea Companiilor Comerciale nr. 11 / 2015 (“Legea Companiilor Comerciale”), care a intrat in vigoare in luna august 2015. Legea Companiilor Comerciale prevede tipurile de companii care pot fi infiintate in Qatar.

“Compania in baza Articolului 207” este un tip special de companie care poate fi incorporata sub Legea Companiilor Comerciale. Aceasta este o companie privata pe actiuni formata de guvern, de o entitate guvernamentala, sau de o entitate straina impreuna cu guvernul sau o entitate guvernamentala. O asemenea Companie nu se supune Legii Comapniilor Comerciale, in masura in care anumite prevederi ale respectivei Legi au fost excluse in cadrul articolelor de asociere ale Companiei.

Nationalii din tarile CCG, in anumite conditii sunt tratati similar nationalilor qatarezi. Ministerul Economiei si Comertului a intocmit reglementari interne  in virtutea carora nationalii CCG pot detine integral o Companie qatareza, in unele activitati exceptate. De exemplu sectorul ingineering se afla sub supravegherea Comitetului de Acreditare a Birourilor de Engineering&Consultanta din cadrul Ministerului Municipalitatii si Planificarii Urbane.

Firmele Internationale de Consultanta Inginereasca care intrunesc anumite criterii pot inregistra o filiala pentru a executa lucrari de engineering fara un partener qatarez.

Exista un regim separat si distinct de infiintare de companii in cadrul Centrului Financiar Qatarez, care permite proprietatea straina de pana la 100% si care a fost constituit, in primul rand pentru a atrage serviciile companiilor financiare internationale de a veni in Qatar (dar si anumite functii de sprijin, incepand din 2014, pentru activitati mai largi inafara sectorului serviciilor financiare). 

Data publicării: 29/08/2015
BPCE Doha

Taguri: Acces pe piata qatareza.Bookmark and Share