Ţară Asia Asia de Sud-Est
Malaezia

Malaezia

Factori importanţi

  • Fus orar: UTC +8
  • Limba oficială: Malaeza
  • Monedă: Ringgit
  • Prefix telefonic: +60
  • :

Introducere

  • Istoria Malaeziei a fost intr-o continuă interacţiune cu puterile şi influenţele străine din cauza poziţiei sale strategice între Oceanul Indian şi Marea Chinei de Sud. Amplasarea tarii a transformat-o intr-un loc de întâlnire atât pentru comercianţi cât şi pentru călători. Economia Malaeziei a fost odată exclusiv bazata pe produse agricole. Astazi este încă unul dintre cei mai mari producători din lume de cauciuc, staniu, ulei de palmier, cherestea, şi piper. Cu toate acestea, actualul guvern aspira la trecerea la economia bazate pe industrie şi pe servicii. Astăzi, industria formeza cea mai mare componentă a economiei malaeziene. Veniturile din rezervele de petrol şi gaze naturale, împreună cu creşterea investiţiilor străine au contribuit la diversificarea economiei în producţia de automobile şi de fabricaţie a calculatoarelor. Turismul este, de asemenea, în curs de dezvoltare ca o sursă majoră de venituri. Călătorii din Asia de Sud-Est vad Malaezia ca pe o destinatie mai scumpa, mai puţin exotica, mai puţin interesanta decât alte ţări, cum ar fi Thailanda şi Indonezia. Malaezia are insa multe de oferit vizitatorilor: de la plajele ce rivalizeaza cu cele din Thailanda, la Parcuri Nationale si situri istorice şi culturale. Malaezia, un membru proeminent al Asociaţiei Naţiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN) a devenit una dintre cele mai de succes economii din Asia.

Date generale

Suprafata: 329,847 km patrati, ocupand sud-estul Asiei pensinsulare (131.805 km patrati) si 2/3 din insula Borneo (statele Sarawak - 124.450 km patrati si Sabah (73.631 km patrati)

Populatie: 28,3 milioane locuitori.

Capitala: Kuala Lumpur. Alte oraşe - Penang, Ipoh, Malacca, Johor Baru, Shah Alam, Klang, Kuching, Kota Kinabalu, Kota Baru, Kuala Terengganu, Miri, Petaling Jaya.

Zi nationala: 31 august

Forma de guvernamant: democraţie parlamentară federală cu un monarh constituţional.

Monarh: Yang di-Pertuan Agong

 

Date economice (2010)

GDP:                                        237,11 miliarde $USD

GDP/locuitor:                           8.387 $USD

Creştere GDP:                             7,2 %

Şomaj:                                        3,6 % 

Inflaţie:                                       3,2 %

 

Resurse naturale: (7,5% din GDP, 2010) Petrol şi gaze naturale, staniu, minerale.

Agricultura: (7,5% din GDP, 2010) Produse - ulei de palmier, cauciuc, lemn, cacao, orez, fructe tropicale, peste, nuca de cocos.

Industria prelucrătoare: (26,7% din GDP, 2010) produse si componente electronice, produse electrice, produse chimice, produse alimentare şi băuturi, metale şi produse de maşini, îmbrăcăminte.

Constructii: (3,3 din GDP 2010)

Servicii: (58% din GDP 2010)

 

Comert:

Exporturi (2010): 223,44 miliarde USD: produse electronice, maşini, gaz lichefiat naturale, petrol şi produse petroliere, echipamente de telecomunicatii.

Principalii parteneri de export: China, Singapore, UE, SUA, Japonia, Hong Kong.

Importuri (2010): 178,43 miliarde USD: produse electronice, maşini, elemente de maşini şi aparate, petrol şi produse petroliere.

Principalii parteneri de import: Singapore, China, Japonia, SUA, UE, Thailanda, Indonezia, Coreea de Sud.

 

Oportunitati de afaceri:

Export: îngrasaminte chimice, laminate din otel, conducte de gaz, rulmenti, medicamente, masini - unelte, piese si echipamente pentru industria petrolului, echipamente electrice, piese schimb pentru calea ferata, produse din marmura si granit, lemn sau articole din lemn;

Import: produse electronice si electrice, ulei de palmier, produse alimentare, produse chimice, gaze lichefiate, masini si echipamente, produse din metal.
Bookmark and Share